Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «καλό» σενάριο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση εμμένει στο «όχι νέα μέτρα - όχι νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ πέραν του 2018». Ευελπιστεί στην αποδοχή «με αστερίσκο» των υψηλών πλεονασμάτων, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία «μέχρι το τέλος του έτους».

Το «καλό» σενάριο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

Τα κομμάτια του παζλ που θα εμφανίσει στη συμφωνία με τους δανειστές αρχίζει να μοντάρει η κυβέρνηση. Στον δημόσιο λόγο των στελεχών της ξεχωρίζουν μόνο δύο:

- Οχι νέα μέτρα μετά το 2018.

- Οχι νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ που θα υπερβαίνει χρονικά την περσινή συμφωνία με την ευρωπαϊκή πλευρά -ήτοι, θα εκτείνεται πέραν του 2018.

Διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν θα θεωρηθεί πρόβλημα μία επέκταση του προγράμματος του ΔΝΤ «κατά 2-3 μήνες» μετά τη λήξη της εν λόγω συμφωνίας (σ.σ. λήγει στις 30 Αυγούστου 2018).

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους πάντως, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αφήνουν, τις τελευταίες ώρες, να φανεί και ένα τρίτο κομμάτι του παζλ, το οποίο μένει να δούμε εάν αποτελεί προσδοκία ή «σινιάλο» από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις Βρυξελλών (ή Βερολίνου) και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα μ' αυτό, το ΔΝΤ θα ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα «με χρηματοδότηση και αποδοχή των υψηλών πλεονασμάτων 3,5% (μετά το 2018) και 'με αστερίσκο' ως προς τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων».

Το αισιόδοξο στοιχείο που προβάλλουν, δηλαδή, είναι ότι στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας προκειμένου να υπάρξει τώρα απόφαση για το ελληνικό ζήτημα, το Ταμείο θα αφήσει «για αργότερα» (όχι... πολύ αργότερα) τον λογαριασμό, όταν δηλαδή θα έχουν δρομολογηθεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα έχει επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και θα έχουν δοθεί τα πρώτα σήματα για το πού πάει η οικονομία.

Μία τέτοια μεθόδευση «κουμπώνει» με την προ ημερών αναφορά του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για αποδοχή των υψηλών πλεονασμάτων (και) από την ελληνική πλευρά.

Όπως είχε αναφέρει, δεν θα υπάρξει πρόβλημα εάν π.χ. στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ορίζεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, διότι τα Μεσοπρόθεσμα αναθεωρούνται δύο φορές τον χρόνο.

Τρία στάδια κι ένας στόχος

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει την αξιολόγηση και τη συμφωνία -εάν κλείσει επιτυχώς η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και, κυρίως, γίνει αποδεκτή η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ως προς τα στάδια που ανοίγονται μέσα στον... κολασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Τζανακόπουλος τα προσδιόρισε χθες ως ακολούθως:

* Πρώτον, να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τις μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό μέχρι το 2018.

* Δεύτερον, να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους. Στόχος είναι σε αυτό το Eurogroup να συμφωνηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

* Στη συνέχεια να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Εάν αυτή η συζήτηση θα καταλήξει σε αυτό το Eurogroup (της 5ης Δεκεμβρίου), ή θα χρειαστεί και ένα εμβόλιμο μέχρι τα Χριστούγεννα, το οποίο θα μπορέσει να βάλει την τελική σφραγίδα για μια συνολική συμφωνία, αυτό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα.

* Βασικός μας στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει υπάρξει συμφωνία και για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το ζήτημα του χρέους, για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v