Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ανταλλαγή δηλώσεων με φόντο τα Ιμια

Η επικοινωνία Τσίπρα - Μέρκελ, το μυστικό τετ α τετ Καμμένου - Στόλτενμπεργκ και η αυξημένη ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Ίμια και Κάσος στο στόχαστρο των προκλητικών δηλώσεων. Προβληματισμός στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Νέα ανταλλαγή δηλώσεων με φόντο τα Ιμια

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκεται η κυβέρνηση, ύστερα από τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες έχουν πλέον ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Ο πρωθυπουργός είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους υπουργούς Άμυνας Πάνο Καμμένο και Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, με τους οποίους σταθμίζει τα δεδομένα και συζητά για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Με φόντο και το μείζον πρόβλημα του προσφυγικού, που κρέμεται σε μια «λεπτή κλωστή», το ερώτημα «μέχρι πού θα φτάσουν οι Τούρκοι» μέχρι στιγμής δεν έχει απάντηση και η ανησυχία για τις εξελίξεις είναι έκδηλη.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε χθες το ζήτημα στην Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Δευτέρα είχε τετ α τετ στις Βρυξέλλες με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, το οποίο μάλιστα δεν ανακοινώθηκε, την ίδια στιγμή που οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα.

Μόνο τις τελευταίες μέρες, ανάμεσα στις άλλες προκλήσεις, είχαμε την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης από τον Ταγίπ Ερντογάν, ακολούθως το κάλεσμα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην κυβέρνηση της χώρας να «πάρει πίσω 18 νησιά του Αιγαίου» και χθες νέο, διπλό μάλιστα, τουρκικό κτύπημα. Αρχικά τον χαρακτηρισμό των Ιμίων ως «τουρκικού εδάφους» από τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος χώρας Μελβούτ Τσαβούσογλου και το απόγευμα την έκδοση ΝΟΤΑΜ από την Άγκυρα, ζητώντας να εξαιρεθεί η Κάσος από τις ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις.

Mάλιστα σήμερα Παρασκευή η Τουρκία επανήλθε στο θέμα των Ιμίων. «Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τη δήλωση της Αθήνας για τα Ίμια», τονίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χιουσεΐν Μουφτούογλου, απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Αμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Στράτου Ευθυμίου, που απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσε: «Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.

Γεωπολιτικό παζλ

Η χρονική στιγμή που λαμβάνουν χώρα οι τουρκικές αυτές κινήσεις μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς, λίγους μήνες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει διάφορα σημαντικά ανοιχτά μέτωπα, όπως το Κουρδικό, το Κυπριακό και τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης Ε.Ε. - Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένου και του θέματος με τη βίζα), στη σκιά της συμφωνίας των δύο πλευρών για το προσφυγικό.

Από το δύσκολο γεωπολιτικό παζλ δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν και τα κομμάτια της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά και των ψυχρών σχέσεων -αυτή τη στιγμή- μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας. Η Άγκελα Μέρκελ, μετά το τηλεφώνημα με τον Αλέξη Τσίπρα, συνομίλησε και με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ζήτησε από την καγκελάριο δύο πράγματα: Αφενός, να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Άγκυρας στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών και αφετέρου, να δώσει εντολή να ενταθούν οι προσπάθειες αποτροπής της δράσης και παγώματος της χρηματοδότησης της αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Αρνητική ατμόσφαιρα

Προβληματισμός επικρατεί και στα κόμματα της αντιπολίτευσης από τις τουρκικές προκλήσεις. «Ενώ οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως «ο πρωθυπουργός με τις πράξεις του απομόνωσε τη χώρα και έπαψε να προκαλεί και να αξιώνει τον σεβασμό των γειτόνων», ενώ από το Ποτάμι, ο Σπύρος Δανέλλης επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Τέλος, η Χρυσή Αυγή διεμήνυσε πως «δεν παραχωρούμε ούτε χιλιοστό ελληνικής γης και ελληνικής θάλασσας στους βάρβαρους Τούρκους εισβολείς. Αντιθέτως, διεκδικούμε τα εδάφη που οι Τούρκοι έχουν παράνομα καταλάβει: την Ιωνία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v