Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Ανάγκες χρηματοδότησης 25 δισ.!

Τι αποκαλύπτει έρευνα της Grant Thornton για την εικόνα των επιχειρήσεων. Στα 14 δισ. ευρώ το έλλειμμα κεφαλαίου κίνησης. Το 25% των επιχειρήσεων, με τόκους υψηλότερους από τα λειτουργικά κέρδη! Ποιες εταιρείες αποτελούν τα νέα πρότυπα ανάπτυξης.

Επιχειρήσεις: Ανάγκες χρηματοδότησης 25 δισ.!

Γιγάντιες ανάγκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να εμφανίζουν οι εγχώριες επιχειρήσεις, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη επίσπευσης των ενεργειών κυβέρνησης και τραπεζών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβληματικών -εταιρικών- δανείων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα κλαδικής έρευνας, με τίτλο «Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Οικοδομώντας την Ανάπτυξη», που διενήργησε η Grant Thornton και παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων Growth Awards, θεσμό που συνδιοργανώνουν η ελεγκτική εταιρεία με τη Eurobank.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία εξέτασε την εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους, μεταξύ των ετών 2009-15, το 50% του δείγματος κατάφερε, κατά την εξεταζόμενη επταετία, να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του.

Από τις παραπάνω εταιρείες, όμως, μόλις το 40% κατάφερε να μετουσιώσει την αύξηση των πωλήσεων σε -επιπρόσθετη- κερδοφορία, εξέλιξη που αποτυπώνει την τακτική αρκετών επιχειρήσεων να κερδίζουν μερίδια αγοράς με πωλήσεις κάτω του κόστους.

Οι εταιρείες που αύξησαν την περίοδο 2009-15 πωλήσεις και κερδοφορία παρουσιάζουν σύμφωνα με το μοντέλο ανάλυσης της Grant Thornton τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης, τις οποίες συνδυάζουν με χρηματοοικονομική υγεία.

Μόλις το 25% των επιχειρήσεων του δείγματος μπορεί να ενταχθεί σε αυτή την κατηγορία.

Την ίδια στιγμή, 1 στις 4 επιχειρήσεις του δείγματος (σ.σ. το 25%) παρουσιάζει έλλειμμα κεφαλαίου κίνησης. Οι συνολικές ανάγκες, όπως υπολογίστηκαν από την Grant Thornton, ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ. Νούμερο ιδιαίτερα υψηλό, σε μια περίοδο που η τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει ισχνή και οι εγχώριοι επιχειρηματίες απρόθυμοι να στηρίξουν τις εταιρείες τους, λόγω της υφέρπουσας αβεβαιότητας.

Η παραπάνω κατηγορία επιχειρήσεων μπορεί να καταστεί βιώσιμη είτε μέσω αναδιάρθρωσης δανείων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είτε μέσω της μετοχοποίησης δανείων από τις τράπεζες, με στόχο την είσοδο εν συνεχεία στρατηγικού επενδυτή.

Μικρές πιθανότητες βιωσιμότητας εμφανίζει το υπόλοιπο 25% του δείγματος καθώς η λειτουργική κερδοφορία τους αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την εξυπηρέτηση των τόκων. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τις επιχειρήσεις που εμφανίζουν δανεισμό υψηλότερο του κύκλου εργασιών τους (1 στις 8 επιχειρήσεις του δείγματος).

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Grant Thornton, για κάλυψη ελλείμματος κεφαλαίου κίνησης αλλά και για τη βιώσιμη αναδιάρθρωση των παραπάνω υποκατηγοριών απαιτούνται κεφάλαια περίπου 25 δισ. ευρώ.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε από τους partners της Grant Thornton κ.κ. Μ. Μιχαλιό και Ν. Ιωάννου, έθεσε στο μικροσκόπιο 8.000 εταιρείες από 92 κλάδους, εξετάζοντας τα στοιχεία τους από το 2009 έως το 2015. Το 92% είναι μικρομεσαίες εταιρείες, δηλαδή έχουν κύκλο εργασιών κάτω από 50 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλες εταιρείες του δείγματος κατέχουν το 80% των συνολικών πωλήσεων και το 75% του συνολικού δανεισμού.

Από τη μελέτη φαίνεται ότι ένας στους 2 κλάδους κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του την προηγούμενη χρονιά και συγκεκριμένα 44 κλάδοι παρέμειναν σε ρυθμούς ύφεσης, ενώ για φέτος αυτοί εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στους 49.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v