Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήρε την άδεια για διαχείριση NPLs η Aktua

Εχουν ήδη επιλεγεί από την Alpha Bank τα NPLs που θα μεταφερθούν από Ιανουάριο στην εταιρία, η οποία έλαβε την πρώτη άδεια διαχείρισης. Στόχος η μεταφορά δανείων 10-12 δισ. στην πενταετία. Σε συζητήσεις για ενεργή διαχείριση των NPLs και οι άλλες τράπεζες.

Πήρε την άδεια για διαχείριση NPLs η Aktua

Τον Ιανουάριο του 2017 θα ξεκινήσει η μεταφορά, από την Alpha Bank, του πρώτου πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων ιδιωτών (καταναλωτικά) αλλά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την διαχείρισή τους από την Aktua Hellas, η οποία πήρε από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρώτη άδεια διαχείρισης.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Aktua hellas μετέχουν ο όμιλος της Αlpha Bank με ποσοστό 55% και η ισπανική ομώνυμη εταιρεία, η οποία ελέγχει το 45%.

Στόχος είναι σε βάθος 5ετίας να μεταφερθούν συνολικά, στην πλατφόρμα της Aktua Hellas, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στεγαστικά, ενυπόθηκα καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξίας 10-12 δισ. ευρώ με στόχο την ενεργή διαχείρισή.

Στελέχη της Αlpha Bank επισημαίνουν ότι «η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην μεταφορά του πρώτου πακέτου προβληματικών δανείων στην πλατφόρμα της Aktua Hellas και ήδη έχει γίνει η επιλογή των δανείων, κυρίως καταναλωτικά και μικρών επιχειρήσεων».

Ανοικτή και για τις άλλες τράπεζες

Σε συζητήσεις και στην εξέταση διάφορων εναλλακτικών σχεδίων όσον αφορά την ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο της λιανικής τραπεζικής βρίσκονται και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες.

Βασικές γραμμές της πολιτικής που θα ακολουθήσουν εφεξής είναι αφενός η εσωτερική διαχείριση των προβληματικών δανείων από τις εξειδικευμένες μονάδες που διαθέτει ο κάθε όμιλος αφετέρου η σύναψη συμφωνιών με εξειδικευμένες ξένες εταιρείες.

Ωστόσο, η λειτουργία της Aktua Hellas αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα και στις υπόλοιπες τράπεζες, να μεταφέρουν στην πλατφόρμα της, μη εξυπηρετούμενα δάνεια με σκοπό την διαχείρισή της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v