Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με χάντικαπ στις ξένες αγορές εξαγωγείς και κατασκευαστές

Σε μειονεκτική θέση οι ελληνικές κατασκευαστικές και οι εξαγωγείς στις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολόγησης. Τι αναφέρει στέλεχος του γραφείου ΟΕΥ στο Αλγέρι. Πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι εταιρίες.

Με χάντικαπ στις ξένες αγορές εξαγωγείς και κατασκευαστές

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη διεκδίκηση έργων και τις εξαγωγές προϊόντων τους σε τρίτες χώρες, περιγράφει σε έκθεσή του ο υπεύθυνος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Αλγέρι, Νικόλαος Μπελιάς.

Όπως τονίζει συγκεκριμένα, οι ελληνικές κατασκευαστικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο από τα υπό εκτέλεση έργα και τις εισαγωγές πάσης φύσεως αγαθών στη συγκεκριμένη χώρα. Ωστόσο εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, αφενός λόγω των δυσκολιών εξασφάλισης των απαιτούμενων τραπεζικών εγγυήσεων, αλλά και της μη ύπαρξης Διμερούς Συμφωνίας για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα αυτά είναι κοινά για τις περισσότερες χώρες στις αγορές των οποίων οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να αποκτήσουν πρόσβαση, προκειμένου να επιβιώσουν μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο παρά το ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν έγιναν κινήσεις με πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ, επαγγελματικών φορέων και επιμελητηρίων, αυτές δεν κατέληξαν σε απτά αποτελέσματα, όπως συνέβη στην περίπτωση της Αλγερίας.

Για τα θέματα αυτά, ο κ. Μπελιάς σημειώνει στην έκθεσή του: «Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις και εταιρείες που συμμετέχουν σε διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς στην Αλγερία είναι η αδυναμία εξασφάλισης επαρκών τραπεζικών εγγυήσεων (συμμετοχής σε διαγωνισμό, καλής εκτέλεσης του έργου). Από το 2010, μετά την εκδήλωση σοβαρής οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οι αλγερινές νομισματικές αρχές δεν αποδέχονται τραπεζικές εγγυήσεις από ελληνικές τράπεζες και ζητούν κατάθεση εγγύησης από μεγάλες διεθνείς τράπεζες «πρώτης τάξεως».

Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέφυγαν σε τραπεζική μεσολάβηση διεθνών τραπεζών, ώστε οι εγγυήσεις από ελληνικές τράπεζες να γίνουν αποδεκτές από τα αλγερινά τραπεζικά ιδρύματα, ή σε άνοιγμα πιστωτικών γραμμών από αναγνωρισμένους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους. Οι ελληνικές κατασκευαστικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο από τα υπό εκτέλεση έργα και τις εισαγωγές πάσης φύσεως αγαθών, εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, αφενός λόγω των γνωστών δυσκολιών εξασφάλισης των απαιτούμενων τραπεζικών εγγυήσεων, αφετέρου εξαιτίας της μη ύπαρξης Διμερούς Συμφωνίας για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας».

Και ο κ. Μπελιάς συνεχίζει: «Εξάλλου, όπως διαπιστώσαμε και από συνομιλίες μας με επιχειρηματικούς παράγοντες, η μη ύπαρξη ανάλογης συμφωνίας ώθησε αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλγερία να χρησιμοποιήσουν ως όχημα θυγατρικές τους σε τρίτες χώρες, ώστε να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις τυχόν διπλής φορολόγησής τους, με συνέπεια να υπάρχει πρόσθετη απώλεια εσόδων για το Δημόσιο».

Ειδικότερα για την Αλγερία, ο υπεύθυνος του Γραφείου ΟΕΥ τονίζει ότι η κυβέρνηση της βορειοαφρικανικής χώρας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο ζήτημα αυτό, εφόσον επιδιώκει συστηματικά τη διαφοροποίηση των εμπορικών της εταίρων και εκλαμβάνει, εύλογα, κάθε σχετική πρωτοβουλία ως έμπρακτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για διεύρυνση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας με έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για επέκταση δραστηριότητας στη χώρα αυτή είναι μεγάλο, καθώς σε διοργάνωση του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας-Αλγερίας πέρυσι στην Αθήνα συμμετείχαν περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v