Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ για Ελλάδα: Θα είναι το 2016 μια επανάληψη του 2014;

Tις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014 και αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει η WSJ. Τι έχει αλλάξει στο πολιτικό και εκλογικό σκηνικό.

WSJ για Ελλάδα: Θα είναι το 2016 μια επανάληψη του 2014;

Ο Δεκέμβριος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης από το καλοκαίρι του 2015, επισημαίνει η WSJ, σημειώνοντας ότι ορισμένοι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν το 2016 θα είναι μια επανάληψη του 2014.

Όπως αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο περιλαμβάνει ένα σκληρό πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας.

Την ίδια στιγμή, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα συμβιβασμό για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα έφερνε πίσω το Ταμείο στο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με τη WSJ υπάρχουν ομοιότητες, αλλά και διαφορές, ανάμεσα στο 2014 και το 2016.

Οι ομοιότητες

2014: Στα μέσα Νοεμβρίου, η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας ανακοίνωσε την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη μετά από έξι χρόνια διαδοχικής ύφεσης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσπαθούσε να κλείσει την αξιολόγηση της χώρας, αποκάλεσε τις απαιτήσεις των δανειστών «παράλογες και αβάσιμες». Ο κ. Σαμαράς ανέμενε κάποια μέτρα για το χρέος, όπως και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζει με τον τρόπο που μας αντιμετώπισαν… όταν όλα κατέρρεαν» ανέφερε και λίγες ημέρες αργότερα δρομολόγησε προεδρικές εκλογές που οδήγησαν σε γενικές εκλογές και στην ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ.

2016: Αυτό το Νοέμβριο, η ελληνική οικονομία εμφάνισε ανάπτυξη 1,8% το τρίτο τρίμηνο του έτους. Την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπει στον κόπο να συζητήσει παράλογες απαιτήσεις, ειδικά αν αυτές έχουν να κάνουν με μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος το 2018.

Προειδοποίησε ότι μια πιθανή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της χώρας για την δεύτερη αξιολόγηση «μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές».

Σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε τους πισωτές να εμπιστευτούν την ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαφορές

2014: Καθώς η δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας βούλιαζε, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας μεταρρυθμιστές υπουργούς με λαϊκιστές.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, η κυβέρνηση της Ελλάδας εξόργισε τους πιστωτές καταθέτοντας ένα σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση τους.

Η στήριξη για το αντικαθεστωτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν να καταργήσει τα μέτρα λιτότητας, αυξανόταν.

2016: Για να επιταχυνθούν οι συνομιλίες με τους πιστωτές, στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας ανασχημάτισε την κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τους πολέμιους των μεταρρυθμίσεων με μεταρρυθμιστές.

Η Ελλάδα κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2017 αφότου έκλεισε όλα τα χρηματοδοτικά κενά σε συνεννόηση με τους πιστωτές.

Όπως και η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτός αντιμέτωπος με μια μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις. Αλλά αυτή τη φορά, δεν υπάρχει κάποιος «ήρωας» κατά των μνημονίων να περιμένει τη σειρά του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v