Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα τρεις ευρωομάδες

Τις ελληνικές θέσεις στα εργασιακά στηρίζουν Σοσιαλιστές, Αριστεροί και Πράσινοι. Επιστολές σε Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ. Ικανοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα τρεις ευρωομάδες

Υπέρ των ελληνικών θέσεων στα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων τάσσονται με επιστολές τους τόσο η ευρωομάδα των σοσιαλιστών όσο και οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων. 

Ειδικότερα, σε επιστολή τους προς τους Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάριο Ντράγκι, οι επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, επισημαίνουν ότι «ο κοινωνικός διάλογος και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν πραγματικά βασικά εργαλεία για τους εργοδότες και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την καθιέρωση δίκαιων μισθών και συνθηκών εργασίας. Επιπλέον, αυξάνουν την αντοχή των κρατών-μελών σε περιόδους οικονομικής κρίσης» και τονίζουν:

«Στηρίζουμε σθεναρά το αίτημα της Ελλάδας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεως για το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας».

Έκκληση στο Eurogroup να σεβαστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων απηύθυναν σήμερα και οι ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων.

«Καλούμε το Eurogroup να μην στερήσει από ένα κράτος μέλος της ΕΕ το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων που είναι ένα από τα πιο σημαντικά και θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκάμπι Τζίμερ, καλώντας επίσης «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να σεβαστούν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το εργατικό δίκαιο πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως».

Την άποψη ότι το αίτημα του Eurogroup για την επέκταση του παγώματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο εξέφρασε και ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι νέες απαιτήσεις για ακόμη περισσότερες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κανένα οικονομικό νόημα, αλλά «θα αποτελέσουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα»

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση 

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν ότι οι σημερινές δηλώσεις στήριξης των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την Ευρωομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καθώς και από ευρωβουλευτές των Πρασίνων, δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα ενόψει του Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σημείωναν, επίσης, ότι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ΕΕ έχει ανοίξει η συζήτηση για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων από ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v