Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ραντεβού για το Eurogroup πριν… το Eurogroup

Ο Σόιμπλε και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα συναντηθούν τη Δευτέρα πριν το Eurogroup. Πληροφορίες του MNI κάνουν λόγο και για συνεδρίαση του Washington Club σε τεχνικό επίπεδο.

Ραντεβού για το Eurogroup πριν… το Eurogroup

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προγραμματίζουν συνάντηση τη Δευτέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις και να χαράξουν κοινή γραμμή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI στην συνάντηση θα παρευρεθούν οι αντιπρόεδροι της Κομισιόν Valdis Dombrovskis και Jyrki Katainen.

Ανάλογες συναντήσεις έχουν γίνει ξανά στο παρελθόν αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να εξεταστεί η κατάσταση την Ελλάδα καθώς όλες οι πλευρές ψάχνουν να βρουν μια συμφωνία για την β’ αξιολόγηση και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Αναμένεται δε να προεδρεύσουν ο Dombrovskis και ο ισπανός ΥΠΟΙΚ Luis De Guindos.

Στους συμμετέχοντες πέραν του γερμανού Wolfgang Schaeuble περιλαμβάνεται οι Hans-Jorg Schelling (Αυστρία), Χάρης Γεωργιάδης (Κύπρος), Sven Sester (Εστονία), Petteri Orpo (Φινλανδία), Mihaly Varga (Ουγγαρία), Michael Noonan (Ιρλανδία), Vladislav Goranov, (Βουλγαρία) και Zdravko Maric (Κροατία).

Το γκρουπ θεωρείται ως «γεράκι» και πολλές φορές έχει κρατήσει σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας. Άλλωστε εκτιμάται ότι ο Σόιμπλε είναι αυτός που δίνει τη γραμμή και οι υπόλοιποι ακολουθούν.

Άλλη πηγή υποστηρίζει ότι το λεγόμενο Washington Club μπορεί να συναντηθεί το σαββατοκύριακο σε τεχνικό επίπεδο σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή με το ΔΝΤ.

Οι συμμετέχοντες από ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM αναμένεται να προσπαθήσουν να διαμορφώνουν μια συμφωνία που θα καλύψει το κενό μεταξύ ΕΕ (που επιμένει σε υψηλά πλεονάσματα μετά το 2018) και το ΔΝΤ που υποστηρίζει ότι στόχοι αυτού του ύψους θα απαιτήσουν νέα δημοσιονομικά μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο αποφασίσει να μη μετέχει, η ευρωπαϊκή πλευρά θα κληθεί να ξανασχεδιάσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την παράμετρο. Και αυτό γιατί στην υφιστάμενη έχει ληφθεί ως παράμετρος η εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα μετέχει με ένα ποσό της τάξης των 6 δισ. ευρώ, «παρότι το ΔΝΤ υπονόησε επίσης την πιθανότητα χαμηλότερου ποσού, γύρω στα 5 δισ. ευρώ», όπως αναφέρεται σε έγγραφο που αποκαλύφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v