Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αυτή η κυβέρνηση δεν περνά τα μέτρα του ΔΝΤ»

Να βάλει τα «όρια» επιχειρεί η κυβέρνηση καθώς αντιμετωπίζει σκληρές απαιτήσεις από την πλευρά του Ταμείου. Η αισιοδοξία του Ευκλείδη Τσακαλώτου και η χρυσή τομή που ψάχνει η κυβέρνηση για τις σχέσεις με το ΔΝΤ και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης πριν τα Χριστούγεννα.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν περνά τα μέτρα του ΔΝΤ»

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί να ψηφίσει νέα μέτρα, πόσο μάλλον ύψους 4,2 δισ. ευρώ», αναφέρει κορυφαία κυβερνητική πηγή, με την επισήμανση ότι η έμφαση βρίσκεται στο «αυτή».

Με τον τρόπο αυτό δίνει συνέχεια και... σασπένς στις χθεσινές κυβερνητικές διαρροές για τις απαιτήσεις του ΔΝΤ να νομοθετηθούν μέτρα 4,2 δισ. ευρώ, καθώς σημειώνει ότι τα εν λόγω μέτρα όπως και το «κλείσιμο» των εργασιακών με τρόπο που να ικανοποιεί το Ταμείο μπορούν να γίνουν αποδεκτά «μόνο από μία κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη».

Προς τούτο, παραπέμπει στην προ ημερών αποκάλυψη του Νικήτα Κακλαμάνη ότι ο αρχηγός της ΝΔ ήταν αντίθετος (όπως και άλλα στελέχη του κόμματος) με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την οποία αποδέχθηκε στο τέλος.

Με τα παραπάνω, επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης δίνουν το στίγμα μίας «εξαιρετικά δύσκολης και δραματικής διαπραγμάτευσης», αποδεχόμενα πλέον ότι το τέλος του δρόμου δεν θα είναι (φυσικά) η 5η Δεκεμβρίου, αλλά η τελευταία εβδομάδα πριν από τις γιορτές, ως προς το πολιτικό σκέλος της επιδιωκόμενης συμφωνίας.

Εξακολουθούν δε, να προβάλλουν ως χρυσή τομή την αποδοχή, από πλευράς ΔΝΤ, των υψηλών πλεονασμάτων 3,5% χωρίς συγκεκριμενοποίηση (πόσο μάλλον, νομοθέτηση) νέων μέτρων, τα οποία - λένε – «θα μπορούσαμε να τα δούμε, εάν αποδειχθούν αναγκαία, σε ύστερο χρόνο».

Αυτό, στην περίπτωση που «κλειδώσει» η είσοδος του Ταμείου με χρηματοδότηση και δεν επιλεγεί η ήπια εκδοχή της παραμονής του σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Αλλά... αισιόδοξος ο Τσακαλώτος

Να σημειωθεί πάντως ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας χθες το μεσημέρι τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίσθηκε πολύ πιο αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, σε σχέση με τις διαρροές για το «μπλοκάρισμα» που (δείχνει να) προκαλεί η στάση του ΔΝΤ.

«Δεν θα έχουμε συμφωνία την Δευτέρα αλλά στο τέλος του έτους και το αποτέλεσμα θα είναι καλό», τους είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην πορεία των ελληνικών επιτοκίων και ομολόγων για να δείξει αφενός την θετική πορεία της οικονομίας και, αφετέρου, την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι αγορές στο αίσιο τέλος της διαπραγμάτευσης.

Η «Συμφωνία ψεύδους»

Σε πολιτικό επίπεδο, το Μαξίμου σηκώνει τους τόνους απέναντι στη ΝΔ, την οποία κατηγορεί ότι δεν θέλει να κλείσει η συμφωνία προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση και, εάν κερδίσει τις εκλογές, να αναλάβει η ίδια να περάσει "τα μέτρα του ΔΝΤ και κάποιων ευρωπαϊκών κύκλων".

Κυβερνητικές πηγές κυκλοφόρησαν χθες, υπό μορφή non paper, την "Συμφωνία Ψεύδους του κυρίου Μητσοτάκη", αναδεικνύοντας τα (κατά την άποψή τους) ψέματα των τελευταίων ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v