Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταϊνμάγερ: Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαμφισβήτητη

Ο Σταϊνμάγερ διασκεδάζει τις ανησυχίες για κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας στο προσφυγικό. Τονίζει πως «επανειλημμένως έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».

Σταϊνμάγερ: Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαμφισβήτητη

Μήνυμα ότι η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης είναι «αδιαμφισβήτητη» απευθύνει με αποκλειστική συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη», δηλώνει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος έρχεται σήμερα στην Αθήνα –ύστερα από ολιγόωρη στάση στη Θεσσαλονίκη– για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση, λέει, «έχουμε αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα στην τύχη της».

Στο Κυπριακό περιμένει ότι όλοι οι συμμετέχοντες θα τηρήσουν εποικοδομητική στάση, προκειμένου οι Κύπριοι να ζήσουν την επανένωση της χώρας τους, όπως οι Γερμανοί στο παρελθόν. Οσο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

«Οι λειτουργικές διατλαντικές σχέσεις αποτελούν το θεμέλιο της Δύσης», σχολιάζει για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτοντας με νόημα ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «θα καταστήσουμε σαφές ότι εκπροσωπούμε την πολιτική λογική και την αξιοπιστία στην εξωτερική πολιτική, τον διάλογο και τη δημοκρατία».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v