Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε δεσμευτικές προσφορές για τη χρήση του IGB

Ο Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) εκτιμάται πως θα κοστίσει 220 εκατ. ευρώ και θα μεταφέρει αέριο με συνολική χωρητικότητα 4,3 δισ. κυβικών μέτρων. Στον πρώτο γύρο είχαν κατατεθεί εννέα μη δεσμευτικές προσφορές.

Πέντε δεσμευτικές προσφορές για τη χρήση του IGB

Πέντε δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν για τη χρήση του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία που κατασκευάζει τον αγωγό.

Ο Interconnector Greece-Bulgaria (IGB) εκτιμάται πως θα κοστίσει 220 εκατ. ευρώ και θα μεταφέρει αέριο με συνολική χωρητικότητα 4,3 δισ. κυβικών μέτρων.

«Η ανακοινωθείσα χωρητικότητα στη δεύτερη φάση των δοκιμών της αγοράς ανέρχεται σε 2,7 δισ. κυβικά μέτρα, το 1,57 δισ. κ.μ. των οποίων είναι δεσμευμένο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κοινοπραξία ICGB.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι δοκιμές της αγοράς θα ολοκληρωθούν με την εφαρμογή των προχωρημένων συμφωνιών για τη δεσμευμένη χωρητικότητα από τις εταιρείες που υπέβαλαν τις προσφορές, μετά την έγκριση του σχετικού καταμερισμού από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, σημειώνει η ICGB.

Η κρατική βουλγαρική ενεργειακή εταιρεία holding, BEH, συμμετέχει με ποσοστό 50% στην κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον αγωγό IGB, ενώ η ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison θα συμμετέχουν με 25% η καθεμία.

Τον Οκτώβριο, η ICGB παρέτεινε την προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τη δεύτερη φράση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, λόγω αιτημάτων υποψηφίων. Κατά τον πρώτο γύρο των δεσμευτικών προσφορών, η ICGB έλαβε εννέα μη δεσμευτικές προσφορές.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων ήταν οι τρεις μέτοχοι της IGB, καθώς και η αυστριακή OMV, η ελληνική Gastrade, η αμερικανική Noble Energy και η αζέρικη SOCAR.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v