Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζανακόπουλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ

Δεν δεχόμαστε μέτρα μετά το 2018, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αιχμές για τη στάση Τόμσεν στο Eurogroup και κάλεσμα στον Σόιμπλε να συμβάλει θετικά. Δεν κλείνει τίποτα, αν δεν κλείσουν όλα, τονίζει. Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο Τσίπρας.

Τζανακόπουλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ

Σημαντική επιτυχία χαρακτήρισε την απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος ο Δημ. Τζανακόπουλος.

Εκανε ειδική αναφορά στη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά με επιτόκιο 1,5%, καθώς αυτό προστατεύει την πραγματική οικονομία.

«Δεν αποδεχτήκαμε την πρόταση για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια, ούτε την απαίτηση για μέτρα μετά το 2018», υποστήριξε.

Αφησε αιχμές προς τους δανειστές που, όπως είπε, ενώ εμφανίζονταν να έχουν διαφορές, έδειξαν ευθυγράμμιση στην απαίτηση για «περαιτέρω λιτότητα».

Το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα δεχτούμε την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχτεί να είναι εξαίρεση στον κανόνα. Παράλληλα, ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ζήτησε ο Β. Σόιμπλε και το ΔΝΤ να συμβάλουν θετικά στην πορεία του ελληνικού προγράμματος, ενώ κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να συμβάλει θετικά αντί να υιοθετεί μεμψίμοιρη στάση.

«Η ΝΔ είναι προσηλωμένη στην πολιτική του 4ου μνημονίου».

Όπως είπε, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι υπάρχει η Σύνοδος Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες ενώ θα πάρει και πρωτοβουλίες για να συνομιλήσει με Ευρωπαίους αξιωματούχους. «Θα εξηγήσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης της συμφωνίας».

Η συμμετοχή του ΔΝΤ

Τίποτα δεν είναι δεδομένο κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Εμείς δεν θα αποδεχτούμε μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ. Πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Εμείς έχουμε πει τις θέσεις μας και έχουμε κάνει συμβιβασμούς.

Κάθε ένας που μετέχει στο πρόγραμμα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.

Όπως είπε, ο κος Τόμσεν στο Eurogroup αντί να πιέσει για μείωση των πλεονασμάτων εμφανίστηκε να ταυτίζεται με την Ευρώπη και να πιέζει για σκληρά μέτρα. «Αν υποστηρίζει ότι δεν θέλει λιτότητα, πρέπει να κάνει πράξη τις θέσεις του. Δεν μπορεί να πιέζει εμάς για περισσότερα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους».

«Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να συμφωνηθούν όλα»

Επέμενε ότι μετά το 2018, στόχος είναι να μειωθούν τα πλεονάσματα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του χρέους.

Αναφορικά με τον «μηχανισμό» που ζητείται στο ανακοινωθέν του Eurogroup για μετά το 2018, έκανε λόγο για έναν συμβιβασμό, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση. Όταν γίνεται λόγος στο κείμενο και για μηχανισμό και νέα μέτρα, αυτό είναι αντιφατικό, σχολίασε.

Υποστήριξε ότι οι αποφάσεις του Eurogroup προσπαθούν να συμβιβάσουν θέσεις, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση.

«Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Απαραίτητο το QE για την έξοδο στις αγορές

Σε ό,τι αφορά στην έξοδο της χώρας στις αγορές, σημείωσε ότι για να γίνει εφικτή το 2017 θα πρέπει, δεδομένης της αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές, να έχει προηγηθεί η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v