Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stop ΟΑΕΕ στην μεταφορά χρεών κάτω των €5.000 στο ΚΕΑΟ

«Όχι» από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ στην μεταφορά των μικρών οφειλών. Γιατί το εισηγήθηκε η διοίκηση, τι φοβούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μέσω του ΕΦΚΑ θα περάσουν όλα τα χρέη στο Κέντρο Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών.

Stop ΟΑΕΕ στην μεταφορά χρεών κάτω των €5.000 στο ΚΕΑΟ

Στην δικαιοδοσία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών (ΟΑΕΕ) θα παραμείνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, τουλάχιστον έως την πλήρη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) καθώς χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν ενέκρινε εισήγηση του Διοικητή Δ. Τσακίρη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακίρης εισηγήθηκε στο ΔΣ την διαβίβαση των χρεών κάτω των 5.000 ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών (ΚΕΑΟ), όμως η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο ΔΣ απέρριψε το αίτημα.

Από το σύνολο 219.698 ενεργών ασφαλισμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 4,13 δισ. ευρώ, χρέη κάτω των 5.000 ευρώ έκαστος έχουν οι 94.391 (συνολική οφειλή 175,1 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, από το σύνολο 235.406 ασφαλισμένων σε διακοπή, με χρέη της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, οφειλές έως 5.000 έχουν οι 127.350 (συνολική οφειλή 154,4 εκατ. ευρώ).

Στο ΚΕΑΟ, ο ΟΑΕΕ έχει διαβιβάσει οφειλές ύψους 5,09 δισ. ευρώ, από συνολικά 136.679 οφειλέτες και μέχρι σήμερα έχει εισπράξει το ποσό των 101,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η εισήγησή του στηρίχθηκε στις πιέσεις που δέχεται από χιλιάδες μικροοφειλέτες, οι οποίοι ζητούν να λάβουν βεβαίωση οφειλών από το Ταμείο. Σύμφωνα με τον Διοικητή, ο Οργανισμός δεν μπορεί να εκδώσει βεβαίωση οφειλών, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να αποκλείονται από τη διαδικασία ένταξης των οφειλών τους (είτε αφορούν το Ταμείο, είτε χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες) στο νόμο Κατσέλη.

Από την πλευρά τους οι φορείς των ελεύθερων επαγγελματιών που ψήφισαν κατά της εισήγησης για μεταφορά των μικρών οφειλών στο Κέντρο φοβούνται κύμα μαζικών κατασχέσεων και λοιπών αναγκαστικών μέτρων, στους μικροοφειλέτες που μέχρι σήμερα έχουν μείνει στο απυρόβλητο.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, απόφαση για μεταφορά του συνόλου των οφειλών του στο ΚΕΑΟ έλαβε τις προηγούμενες ημέρες και ο ΟΓΑ, ο οποίος εκδίδει χωρίς πρόβλημα πιστοποιητικό οφειλής.

Άλλωστε, βάσει του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, όταν λειτουργήσει ο ΕΦΚΑ το σύνολο των οφειλών των ταμείων θα περάσει στο Κέντρο με το υπουργείο Εργασίας και την προσωρινή διοίκηση του ΕΚΦΑ να προβληματίζονται για την αύξηση του όγκου διακίνησης δεδομένων σε περίπτωση βεβαίωσης του συνόλου των οφειλών, την ταυτόχρονη εφαρμογή της μεταφοράς για όλα τα Ταμεία, και τη δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης της επέκτασης των δραστηριοτήτων του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v