Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Απρίλιο στο ΣτΕ το αίτημα ακύρωσης του νόμου Κατρούγκαλου

«Κλείδωσε» η ημερομηνία συζήτησης της αίτησης ακύρωσης του νόμου. Τι ζητεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο. Ακόμη και μηδενισμό της επικουρικής τους είδαν οι συνταξιούχοι. Αναλυτικά οι 11 μειώσεις του 2016.

Τον Απρίλιο στο ΣτΕ το αίτημα ακύρωσης του νόμου Κατρούγκαλου

Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί στις 7 Απριλίου 2017, η προσφυγή του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων. Η ημερομηνία ορίστηκε μετά την προσφυγή των εκπροσώπων των συνταξιούχων, στις 18/7/2016 και την κατάθεση αίτησης ακύρωσης των εφαρμοστικών ερμηνευτικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων του νόμου 4387/2016 (γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου) με αριθμό Ε.2535.

Οι διατάξεις που θα κριθούν από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αφορούν τον επανυπολογισμό-αναπροσαρμογή των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και την περικοπή άνω των 1.300 ευρώ μικτών αποδοχών κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που εκπροσωπεί πανελλαδικά συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως πέρα από την απόλυτα τεκμηριωμένη νομικά αίτηση ακύρωσης ως αντισυνταγματικών διατάξεων με τις καθημερινές παρεμβάσεις του θα αγωνιστεί για το δίκαιο της κατάργησης αυτών των διατάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, τα τουλάχιστον 11 ψαλίδια του νόμου Κατρούγκαλου έχουν οδηγήσει σε νέα επιδείνωση το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν ορατό τον κίνδυνο για νέες περικοπές στις συντάξεις αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Οι πρόσφατες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις μάλιστα, έχουν οδηγήσει στην εξής πραγματικότητα: 6 στους 10 συνταξιούχους στη χώρα μας παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχων παίρνουν μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.

Μάλιστα, η αναδρομική παρακράτηση των ποσών που αντιστοιχούν στις μειωμένες επικουρικές συντάξεις έχουν οδηγήσει πολλούς συνταξιούχους σε απόγνωση ενώ δεν λείπουν και τα ευτράπελα. Για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος Χ.Α. είδε στην ανάλυση πληρωμής του ΕΤΕΑ τη δεύτερη επικουρική του σύνταξη (χηρείας) να μηδενίζεται. Αναλυτικά, ενώ τον προηγούμενο μήνα έλαβε 32 ευρώ σύνταξη, με την παρακράτηση των αναδρομικών τον Δεκέμβριο, το ποσό έπεσε στο 0.

Οι 11 περικοπές κατά των οποίων έχουν προσφύγει οι συνταξιούχοι του Δικτύου και αναμένεται να συζητηθούν στο ΣτΕ, είναι:

1. Περίπου 250.000 συνταξιούχοι βλέπουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50%.

2. Το ΕΚΑΣ καταργήθηκε για 158.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η παροχή καταργείται σταδιακά το 2020 για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Εντός των ημερών αναμένεται η υπουργική απόφαση που θα οδηγήσει σε περικοπές 40% με 50%.

3. Mερίσματα Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι μειώσεις για τους 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου ανέρχονται μέχρι 60%.

4. Νέοι συνταξιούχοι. Περίπου 150.000 νέοι συνταξιούχοι μόνο για τα έτη 2016 και 2017 από όλες τις κατηγορίες, γήρατος, αναπηρίας, χηρείας έχουν ή θα έχουν μέχρι 35% μείωση στις κύριες συντάξεις τους λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού. Αφορά όσους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση μετά την εφαρμογή του νέου νόμου 4387/2016, δηλαδή από 13/5/2016 και μετά.

5. Επιβάλλεται αναδρομικά από τον Ιούνιο το «πλαφόν» των 2.000 ευρώ για την ατομική σύνταξη (μία κύρια και μία επικουρική) και των 3000 ευρώ ( άθροισμα πολλών συντάξεων).

6. Συντάξεις χηρείας: Αυστηρότερες προϋποθέσεις που οδηγούν σε μειώσεις ισχύουν για τις νέες συντάξεις χηρείας που εκδίδονται μετά τις 12 Μαΐου 2016. Συγκεκριμένα τίθεται όριο ηλικίας τα 55 έτη. Οι χήρες/χήροι άνω των 55 θα παίρνουν δια βίου τη σύνταξη. Εφόσον είναι 52 θα την παίρνουν για τρία χρόνια, θα τη χάνουν και μετά θα επαναχορηγείται στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα την εισπράττουν για τρία χρόνια (με επιπλέον διετή επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε περίπτωση ανεργίας) εκτός αν είναι μητέρες ανηλίκων οπότε θα τη λαμβάνουν μέχρι να ενηλικιωθεί το παιδί ή μέχρι να αποφοιτήσει (24 ετών) . Ειδικές προϋποθέσεις ισχύουν για τις συντάξεις χηρείας των διαζευγμένων. Μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης, δίδεται προσωρινό ποσό σύνταξης 345,6 ευρώ.

7. Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων η κύρια και η επικουρική σύνταξη περικόπτεται κατά 60%, χωρίς καμιά πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων.

8. Μειώσεις θα υποστούν όσοι συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του "πέναλτι’’.

9. Η διαδικασία καταβολής των «κουρεμένων» εφάπαξ έχει ξεκινήσει. Τα εφάπαξ που καταβάλλονται έχουν ενσωματώσει περικοπές που θα κυμανθούν από 15% έως 18%, σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού του βοηθήματος. Μάλιστα, στο πρόσφατο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου που παρέδωσαν οι δανειστές στην κυβέρνηση αναφέρεται επανεξέταση του τρόπου υπολογισμού προκειμένου να είναι δίκαιος αναλογιστικά, που μεταφράζεται σε πιθανές νέες περικοπές.

10. Σε περικοπές υπόκειται και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ). Οι κύριες συντάξεις τους επανυπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) και «κουρεύονται» μέχρι και 30% αναδρομικά από την 1η Ιουνίου. Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.

11. Εισφορές. Ήδη εφαρμόζεται παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας (6%) από τις διπλές κύριες συντάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v