Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημητρίου: Προ των πυλών η ανάπτυξη

Ευρύτερη συναίνεση ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου σε εκδήλωση της ΕΕΔΕ. Κριτική στην αντιπολίτευση. Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα μας οδηγήσουν εκτός κρίσης. Η χρηματοδότηση των εταιριών και οι κινήσεις για προσέλκυση επενδύσεων.

Παπαδημητρίου: Προ των πυλών η ανάπτυξη

«Προ των πυλών της ανάπτυξης» τοποθέτησε την οικονομία της χώρας ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, από το βήμα του ομιλητή στο 10ου CEO Summit της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Η εκδήλωση που είχε ως θέμα τη «συνεργασία» αποτέλεσε ευκαιρία για τον υπουργό να ζητήσει την ευρύτερη κοινωνική, πολιτική και επιχειρηματική συναίνεση, ώστε η χώρα να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε από το 2009 και ύστερα, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της κοινωνικής δομής και της επιχειρηματικής κατάρρευσης της χώρας.

Πλέον χρειαζόμαστε ευρύτερες συναινέσεις, σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι θα πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, πολύ δε περισσότερο σε μια περίοδο που «εθνικοί κίνδυνοι ελλοχεύουν». Μάλιστα επέκρινε την αντιπολίτευση η οποία αν και ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, τώρα ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του.

Επιχειρηματολογώντας για την θέση της οικονομίας προ των πυλών της ανάπτυξης, ο κ. Παπαδημητρίου στάθηκε στην απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ σημείωσε ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα αμβλυνθούν τα capital controls και θα υπαχθούμε στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Οι ενδείξεις, για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι πολλές, σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέροντας ως παράδειγμα την ενίσχυση των εξαγωγών και την αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Παράλληλα, μίλησε για έσοδα και ανάπτυξη που θα έλθουν μέσω των προγραμματισμένων αποκρατικοποιήσεων και των αναμενόμενων στρατηγικών επενδύσεων.

Για τις τελευταίες, μάλιστα προανήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού και φορολογικού πλαισίου που τις διέπει.

Στα «στρατηγήματα» για την επάνοδο στην ανάπτυξη, ο κ. Παπαδημητρίου συμπεριέλαβε:

*Το νέο αναπτυξιακό νόμο.

*Το πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

*Την ηλεκτρονική σύσταση των επιχειρήσεων

*Την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας τριών κατηγοριών δραστηριοτήτων.

*Τη δευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

*Το άνοιγμα των κλειστών αγορών.

Τόνωση της ρευστότητας

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπαδημητρίου για το «πρόγραμμα» ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων, σημειώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης, είναι η γρήγορη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και η αξιοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) μέσω του οποίου στο επόμενο διάστημα θα διατεθούν κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Παπαδημητρίου, απηύθυνε έκκληση για την οικοδόμηση ενός μοντέλου, υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, στο οποίο δεν θα έχει λόγο η διαπλοκή, το τέλος της οποίας, θα πρέπει να τεθεί στην ατζέντα της ελληνικής επιχειρηματικής τάξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v