Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Δεν υπάρχει θέμα tapering

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων ως το Δεκέμβριου του 2017 ή και αργότερα εφόσον χρειαστεί, τόνισε ο Ντράγκι. Αγορές τίτλων και με απόδοση χαμηλότερη του επιτοκίου καταθέσεων. Αμετάβλητες οι προβλέψεις για ΑΕΠ.

Ντράγκι: Δεν υπάρχει θέμα tapering

Ο διοικητής της ΕΚΤ απέρριψε κατηγορηματικά την ιδέα ότι οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας συνιστούν «tapering».

«Το tapering δεν συζητήθηκε σήμερα» ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το γεγονός ότι κάποιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν την απόφαση ως ένα είδος tapering, διευκρίνισε ότι όταν αναφέρεις τον όρο tapering αναφέρεσαι σε μια πολιτική που οδηγεί σταδιακά τις αγορές ομολόγων στο μηδέν, κάτι που δεν ισχύει στην παρούσα φάση.

Eπισήμανε μάλιστα πως κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν έθεσε θέμα tapering.

Το QE θα συνεχιστεί και το 2018 αν χρειαστεί

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με το μειωμένο ρυθμό των 60 δισ. ευρώ το μήνα ως το Δεκέμβριου του 2017 ή και αργότερα εφόσον χρειαστεί.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε επίσης πως αν οι οικονομικές συνθήκες εξελιχθούν με τρόπο λιγότερο ευνοϊκό από τον αναμενόμενο ή δεν ανταποκρίνονται στο στόχο για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει και πάλι τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Η αβεβαιότητα κυριαρχεί παντού, σημείωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, λέγοντας πως αυτός είναι ο λόγος που η κεντρική τράπεζα δηλώνει ότι αν το επόμενο διάστημα το outlook της οικονομίας γίνει χειρότερο μπορεί να αυξηθεί το πρόγραμμα τόσο σε μέγεθος όσο και σε διάρκεια.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ αναμένεται να παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά ή και χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα, αρκετά μετά την ολοκλήρωση των αγορών στοιχείων ενεργητικού.

Όσον αφορά τις παραμέτρους του προγράμματος αγορών στοιχείων ενεργητικού, ο κ. Ντράγκι επισήμανε πως θα επιτρέπονται και οι αγορές τίτλων με απόδοση κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων, στο βαθμό που αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι αγορές κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων είναι μια επιλογή, όχι μια αναγκαιότητα, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η ΕΚΤ μείωσε το κατώτατο όριο ωρίμανσης για τους επιλέξιμους τίτλους στο 1 έτος, από 2 προηγουμένως.

Οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Σχεδόν αμετάβλητες παρέμειναν οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί τη φετινή χρονιά στο 0,2% και το 2017 θα ενισχυθεί στο 1,3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,2%. Το 2018 ο πληθωρισμός αναμένεται τώρα να αυξηθεί στο 1,5%, αντί για 1,6% που αναμενόταν προηγουμένως, ενώ το 2019 θα ανέλθει στο 1,7%.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2016 με ρυθμό 1,7%, το 2017 με 1,7% , το 2018 με 1,6% και το 2019 με 1,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v