Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Ολοι θέλουν να βρεθεί λύση και θα βρεθεί

Η πολιτική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση έχει σχεδόν τελειώσει, εκτίμησε ο ΥΠΟΙΚ. Επιμένει στην ανάγκη μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Τσακαλώτος: Ολοι θέλουν να βρεθεί λύση και θα βρεθεί

«Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα», επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών. Θα κρίνουμε τη συμφωνία όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα, τόνισε.

Η μόνη εξαίρεση σε αυτό είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σημείωσε. Είναι οριστική απόφαση και αρχίζουν από εδώ και πέρα. Μπορεί η ελάφρυνση να είναι μακροπρόθεσμη αλλά αυτό είναι για τους επενδυτές ορατό από τώρα. Αν οι επενδυτές δουν ότι είναι βιώσιμο το χρέος θα έρθουν άμεσα, σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συμπληρώνοντας ότι οι υπολογισμοί δεν περιλαμβάνουν τις κινήσεις που θα γίνουν με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Ζητούσαμε από τους δανειστές ένα καθαρό διάδρομο και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι ένα κομμάτι του παζλ. Το δεύτερο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σχεδόν έχει κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2017 (είναι μόλις 20 εκατ. ευρώ) και είναι λίγο μεγαλύτερο για το 2018, πολύ μικρό με την Κομισιόν, λίγο μεγαλύτερο με το ΔΝΤ «αλλά δεν νομίζω ότι θα κλείσει εκεί το πράγμα».

«Δεν θα χαλάσει το πράγμα για το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018», απάντησε σε σχετικό ερώτημα της αντιπολίτευσης.

Υπάρχει διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Θέλουμε να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις. «Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα και δεν ήταν καλά προετοιμασμένο για αυτά».

Πρέπει να συζητηθεί με την αντιπολίτευση αν θέλει να συνεχίσουμε σε αυτή τη γραμμή. «Θέλετε να κάνουμε πίσω;» αναρωτήθηκε.

Ανοικτό ζήτημα είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018 (θα απαντήσω στον κ. Βορίδη το Σάββατο για το εάν δεσμεύω τις επόμενες κυβερνήσεις) και πόσα χρόνια πρέπει να είναι 3,5% του ΑΕΠ, δήλωσε. Η θέση της κυβέρνησης είναι να πέσει στο 2,5% του ΑΕΠ.

Είμαστε στη θέση που είμασταν και τον Μάιο οπότε έλεγαν ότι δεν φαινόταν λύση για την πρώτη αξιολόγηση αλλά τελικά βρέθηκε, είπε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Εκτίμησε ότι θα βρεθεί λύση και για τα πλεονάσματα. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε μέτρα για το 2019. Θα ήθελα να μπορώ να πω ότι αυτή είναι η θέση όλης της ελληνικής Βουλής, τόνισε μιλώντας στην αντιπολίτευση.



VIDEO ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ από realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v