Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει στην σκληρή γραμμή το ΔΝΤ

Καλωσορίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν φτάνουν. Προτιμούμε το όριο να μπει στο 1,5% του ΑΕΠ αλλά αν συμφωνηθεί το 3,5% θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα, τονίζει ο Τζ. Ράις.

Παραμένει στην σκληρή γραμμή το ΔΝΤ

Συνεχίζουμε να είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση με τηλεδιασκέψεις και θα θέλαμε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Δεν έχουμε deadline αλλά θα θέλαμε να γίνει το γρηγορότερο.

Προσέθεσε δε ότι το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση για το χρέος (DSA) παράλληλα με αυτή για το «άρθρο 4», χωρίς ωστόσο να γίνει ακριβέστερος. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία για επιστροφή της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

Καλωσορίζουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Νομίζουμε ότι είναι ένα βήμα μπροστά αλλά παράλληλα πιστεύουμε ότι δεν είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του χρέους.
Συνεχίζουμε στην γραμμή ότι χρειάζονται ισχυρές μεταρρυθμίσεις και παράλληλα ελάφρυνση χρέους, τόνισε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, το Ταμείο εξακολουθεί να προτιμά μια λύση που προβλέπει πλεονάσματα 1,5%. Επανέλαβε δε ότι αυτή την προτίμηση την έχει ξεκαθαρίσει το ΔΝΤ ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι αυτός είναι ο στόχος που επιτυγχάνεται με τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί.

Αυτή είναι η επιλογή που προτιμούμε. Αν Ελλάδα και Ευρώπη αποφασίσουν για περιορισμένο διάστημα υψηλότερους στόχους μπορούμε να το δεχτούμε αν υπάρχουν αξιόπιστα μέτρα, τόνισε.

«Προτιμούμε το 1,5% του ΑΕΠ γιατί σημαίνει λιγότερη λιτότητα. Το 3,5% περιλαμβάνει περισσότερη λιτότητα αλλά αν αυτό είναι η απόφαση της Αθήνας και της Ευρώπης η δουλεία μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα για να επιτευχθεί».

Οι συζητήσεις για το τι ζητά το ΔΝΤ για να μετάσχει στο πρόγραμμα συνεχίζονται, δήλωσε και προσέθεσε ότι για να πάει η πρόταση συμμετοχής στο Δ.Σ. πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστα μέτρα τόσο στο χρέος, όσο και στις μεταρρυθμίσεις.

Οι συζητήσεις είναι πάντα εντατικές, σχολίασε. Απαντώντας σε ερώτηση υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες εντός του ΔΝΤ για το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v