Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Πόσο «ευαίσθητη» είναι η Ελλάδα σε ιταλική ύφεση

Μέσω δύο διαύλων οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από μια πιθανή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιταλία, επισημαίνει η τράπεζα. Ποιοι κλάδοι εμφανίζονται περισσότερο ευαίσθητοι.

Eurobank: Πόσο «ευαίσθητη» είναι η Ελλάδα σε ιταλική ύφεση

Το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος – περί συνταγματικής αναθεώρησης - της 4ης Δεκεμβρίου 2016, παράλληλα με το ήδη ασθενές εγχώριο τραπεζικό σύστημα (πολύ υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων), δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας στη γείτονα χώρα, υπογραμμίζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

Η τράπεζα σημειώνει ότι η ιταλική οικονομία, η 3η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, βρίσκεται σε καθεστώς στασιμότητας τα τελευταία 15 χρόνια. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης από +2,0% την περίοδο 1995-2001 συρρικνώθηκε στο -0,1% την περίοδο 2001 – 2015.

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από μια πιθανή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιταλία δύναται να διέλθουν μέσω δύο διαύλων. Πρώτον, μέσω μείωσης των διμερών εμπορικών συναλλαγών και δεύτερον μέσω αύξησης του ρίσκου στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων προς την Ιταλία ανήλθε στα €2,93 δισ. (σε τρέχουσες τιμές) το 2015. Το προαναφερθέν μέγεθος κατέταξε την ιταλική οικονομία στην πρώτη θέση απορρόφησης των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων. Το σχετικό μερίδιο διαμορφώθηκε στο 11,3%.

Οι κλάδοι με την υψηλότερη βαρύτητα ήταν: ορυκτά καύσιμα και λιπαντικά (€615,5 εκατ., 21,0%), βιομηχανικά είδη (€544,4 εκατ., 18,6%), τρόφιμα και ζώα ζωντανά (€541,1 εκατ., 18,5%) και λάδια (463,1 εκατ., 15,8%). Τέλος, οι εισαγωγές εμπορευμάτων από την Ιταλία διαμορφώθηκαν στα €3,6 δισ. (κυρίως χημικά προϊόντα, βιομηχανικά είδη, μηχανήματα και υλικό μεταφορών) και ως εκ τούτου το εμπορικό ισοζύγιο ήταν ελλειμματικό στα -€704,1 εκατ.

Στον τομέα των υπηρεσιών, η εξάρτηση των ελληνικών εξαγωγών από την ιταλική οικονομία ήταν μικρότερη σε σύγκριση με αυτή των εμπορευμάτων. Πιο αναλυτικά, οι ελληνικές υπηρεσίες που καταναλώθηκαν από οικονομικούς φορείς της Ιταλίας (νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβέρνηση) διαμορφώθηκαν στα €1,04 δισ. ή στο 3,3% επί του συνόλου των εξαγωγών υπηρεσιών το 2014 (τελευταία διαθέσιμη παρατήρηση). Τη μερίδα του λέοντος απέσπασαν οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (€723,1 εκατ., 69,8%) και ακολούθησαν με αρκετά μικρότερο μερίδιο οι μεταφορές (€168,2 εκατ., 16,2%). Οι εισαγωγές υπηρεσιών από την ιταλική οικονομία ανήλθαν στα €748,8 εκατ. (40,7% μεταφορές) με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται σε πλεόνασμα +287,4 εκατ.

ν κατακλείδι, η ζήτηση για ελληνικά αγαθά και υπηρεσίες από την ιταλική οικονομία προσεγγίζει τις 2 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) του ΑΕΠ ή το 6,3% του συνόλου των εξαγωγών. Όπως και με την περίπτωση του βρετανικού δημοψηφίσματος, η τράπεζα θεωρεί πως είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις πιθανών απωλειών σε όρους εισοδήματος και απασχόλησης. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ένα γενικό πλαίσιο ανάλυσης των επιπτώσεων που μπορεί να έχει μια πιθανή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιταλία για την ελληνική οικονομία.  

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v