Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταρρύθμιση και στην μπίρα ζητούν οι ζυθοποιοί

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για απελευθέρωση των πρώτων υλών για την παραγωγή μπίρας ζητά η Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών. Εν αμφιβόλω τα φετινά έσοδα από τον αυξημένο ΕΦΚ στην μπίρα λόγω πτώσης στη ζήτηση.

Μεταρρύθμιση και στην μπίρα ζητούν οι ζυθοποιοί

Σε ένα απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εμποδίζει επενδύσεις και κάθε σύγχρονη αντίληψη παραγωγής νέων προϊόντων, κινείται η ελληνική ζυθοποιία. Αυτό υποστηρίζει η Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών -στην οποία συμμετέχουν μικρές μονάδες αλλά και οι leader του κλάδου, Αθηναϊκή Ζυθοποιία και Carlsberg-, η οποία παλεύει να καταθέσει μια δέσμη πέντε προτάσεων στην ελληνική κυβέρνηση.

Παρά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει για την ελληνική οικονομία, η παραγωγή μπίρας δεσμεύεται από βασιλικό διάταγμα του 1922, το οποίο της απαγορεύει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες πρώτες ύλες, παρά το γεγονός ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά.

Συγκεκριμένα, οι ζυθοποιοί εμποδίζονται να παράξουν μηλίτη (κατηγορία η οποία παρουσιάζει στην ελληνική αγορά αύξηση ζήτησης κατά 70% τα τελευταία χρόνια).

Ως εκ τούτου, ζητούν:

1. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου

2. Τη δυνατότητα χρήσης διαφορετικών πρώτων υλών (π.χ. φρούτα)

3. Την υπαγωγή των επενδυτικών σχεδίων τους σε προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

4. Τη θέσπιση κινήτρων σε παραγωγούς και μεταποιητές σε ό,τι αφορά στην πρώτη ύλη (βύνη και λυκίσκο)

5. Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα τουλάχιστον στο επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Σύμφωνα λοιπόν με τη διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αυτονόητα επηρέασε τον κλάδο, αλλά οδήγησε και σε πτώση της κατανάλωσης σε μια χώρα στην οποία ούτως ή άλλως η κατανάλωση μπίρας είναι μικρή και εποχιακή.

Κατά την εκτίμησή τους, τα 160 εκατ. ευρώ που προσδοκά φέτος να εισπράξει η ελληνική κυβέρνηση από τον ΕΦΚ στην μπίρα τίθενται εν αμφιβόλω, ή τουλάχιστον εξοβελίζονται από το γεγονός ότι εισπράττεται μειωμένος ΦΠΑ λόγω της πτώσης της ζήτησης για προϊόντα μπίρας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v