Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον πάγο βάζει ο ESM τα μέτρα για το χρέος

Εκτος συμφωνίας «εμφανίζεται» η απόφαση να μοιραστεί έκτακτο βοήθημα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ. «Ετσι το βλέπουν και κάποια κράτη-μέλη». Εν αναμονή πλήρους έκθεσης τον Ιανουάριο.

Στον πάγο βάζει ο ESM τα μέτρα για το χρέος

Σταματούν οι κινήσεις αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ Michel Reijns καθώς οι Θεσμοί εκφράζουν αντιρρήσεις, ενώ δεν υπάρχει ομοφωνία εντός των κόλπων του ESM.

Σε μια λιτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Γερούν Νταισελμπλουμ (που ας σημειωθεί είναι και πρόεδρος του συμβουλίου των διοικητών) αναφέρει:

- Οι Θεσμοί έχουν συμπεράνει ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μην ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες μας (in line).

- Κάποια κράτη μέλη το βλέπουν έτσι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος.

- Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο.

«Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μπαίνοντας στην διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο Χίλτον. Είχαν προηγηθεί ερωτήματα δημοσιογράφων για το θέμα του ESM.

Ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις

«Οι θεσμοί ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις για τις παροχές του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους και τα νησιά και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε», δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, μάλλον αιφνιδιασμένος σε σχέση με την στάση του ESM. Οι εξελίξεις μάλιστα τρέχουν σε μια στιγμή που το ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο στα οποία καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ, ύψους 7,45 δισ. ευρώ.

Το μεσημέρι εκπρόσωπος του ESM μέσω email γνωστοποίησε τη θέση του Ταμείου. Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup, απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.

Το θέμα έβαλε στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς, όπως γνωστοποίησε, έχει ζητήσει από τους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος. Ζητούσε μάλιστα γρήγορη απάντηση, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

«Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα, έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν», τόνισε.

«Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης». απάντησαν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στις παραπάνω δηλώσεις.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Κομισιόν το μεσημέρι επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v