Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσμοί: Σοβαρές ανησυχίες για το έκτακτο επίδομα

Η διανομή των 617 εκατ. ευρώ μειώνει το «μαξιλάρι» ασφαλείας για την επίτευξη των στόχων του 2016 και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις για 2017-18 αποφαίνονται οι θεσμοί. Τίθεται θέμα διαδικασίας και ουσίας στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αναμένεται σύγκληση EWG.

Θεσμοί: Σοβαρές ανησυχίες για το έκτακτο επίδομα

Την ανησυχία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διανομή του έκτακτου επιδόματος αλλά και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πίεση στο προσφυγικό εκφράζουν οι Θεσμοί στην πρώτη έκθεση που υπέβαλαν στον ESM.

Οπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος του Ταμείου «σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση των Θεσμών που υποβλήθηκε στα μέλη του ESM σήμερα τα προταθέντα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο στην διαδικασία όσο και στην ουσία σε ότι αφορά τις δεσμεύσεις του MoU, ειδικά σε ότι αφορά τις συντάξεις».

«Ενώ αυτά τα μέτρα μειώνουν το "μαξιλάρι ασφαλείας" σε ότι αφορά το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν ρίσκα για τους στόχους, αν αυτά επεκταθούν και στο μέλλον».

Τα κράτη μέλη, όπως μεταδίδει το Reuters θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5 Δεκεμβρίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος. ανέφερε στο ΑΠΕ πως την επόμενη εβδόμαδα αναμένεται να συγκληθεί το EuroWorking Group, προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα "ξεπαγώματος" των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Κυβερνητική πηγή όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την έκθεση των θεσμών για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, παρατήρησε πως αν και διατυπωμένη σε σκληρή γλώσσα, δίδεται τεχνικά η δυνατότητα να προχωρήσει η διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v