Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε απεμπλοκή των μέτρων για το χρέος ποντάρει η Αθήνα

Το αισιόδοξο σενάριο για άρση του παγώματος υπό προϋποθέσεις. Οι διχογνωμίες εντός της ευρωζώνης και πώς οι κινήσεις της Fed μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις. Γρίφος το πώς θα προχωρήσει η β' αξιολόγηση.

Σε απεμπλοκή των μέτρων για το χρέος ποντάρει η Αθήνα

Στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, στις τέσσερις το απόγευμα, η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι θα γίνει ένα βήμα εκτόνωσης των εκρηκτικών διαστάσεων που έλαβε η κόντρα κυβέρνησης-δανειστών μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και οδήγησε στο «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πιθανότητες σε αυτό το σενάριο δίνουν και ευρωπαϊκές πηγές, διευκρινίζοντας ότι δεν αναμένεται μεν απόφαση για άμεση επαναφορά των βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, αλλά ενδεχόμενη επαναφορά τους υπό προϋποθέσεις.

Αν η αισιόδοξη προσέγγιση των εξελίξεων δεν επιβεβαιωθεί, τότε αναφύονται πρόσθετα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση, με ένταση της αβεβαιότητας και περαιτέρω απομάκρυνση του σεναρίου ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σήμερα το βράδυ, θα γνωρίζουμε.

Το αισιόδοξο σενάριο τροφοδοτείται εν μέρει από τις συνθήκες της αγοράς, καθώς η τελευταία απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί τον κίνδυνο ο ESM να αναγκαστεί να δανειστεί ακριβότερα, αν τα βραχυχρόνια μέτρα για το χρέος μείνουν για καιρό παγωμένα, ενδεχομένως μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιπρόσθετα, αναφέρουν ορισμένες πηγές, αν δεν υπήρχε πρόθεση εκτόνωσης της κατάστασης, δεν θα είχε λόγο η συνεδρίαση του EwG…

Κανείς όμως δεν μπορεί να προδιαγράψει ότι το αισιόδοξο σενάριο θα είναι τελικά και η πολιτική απόφαση η οποία θα ληφθεί στο EwG.

Στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, το τοπίο συνεχίζει να παραμένει θολό, όσο ο γόρδιος δεσμός με το ΔΝΤ παραμένει άλυτος. Εξελίξεις δεν αναμένονται έως το τέλος του έτους, ενώ ολοένα και περισσότερο κερδίζει έδαφος το σενάριο που θέλει τους επικεφαλής του κουαρτέτου να επανέρχονται στην Αθήνα κάποια στιγμή τον Ιανουάριο, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί κάποια απόφαση σε πολιτικό επίπεδο, η οποία θα μπορούσε να πάει τη διαπραγμάτευση παρακάτω.

Επί του παρόντος, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» παραμένουν τα εργασιακά και το δημοσιονομικό. Τα εργασιακά συνιστούν το μικρότερο πολιτικό πρόβλημα. Στο δημοσιονομικό, όσο το ΔΝΤ απαιτεί πρόσθετα μέτρα, ο γόρδιος δεσμός φαίνεται να μην μπορεί να λυθεί ακόμα και με την επιλογή της επέκτασης του κόφτη.

Εκτός και εάν «κοπεί» με αποχώρηση του ΔΝΤ, όπως έγραφε χθες το Spiegel. Ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο, όμως, ο παράγοντας Γερμανία παραμένει απρόβλεπτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v