Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαγωνισμός για ανάπλαση στα λιπάσματα Δραπετσώνας

Τα σχέδια της περιφέρειας Αττικής, οι ιδιώτες που ελέγχουν τμήμα της έκτασης των 640 στρεμμάτων και οι εξαγγελίες Τσίπρα. Οι επιστολές διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου από ιδιοκτήτες της περιοχής.

Διαγωνισμός για ανάπλαση στα λιπάσματα Δραπετσώνας

Την παλαιά υπόθεση αναβάθμισης έκτασης περί τα 640 στρέμματα στην πρώην λιμενο-βιομηχανική ζώνη των Λιπασμάτων Δραπετσώνας φέρνει στην επιφάνεια απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να προχωρήσει στη διενέργεια Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών για την ανάπλαση της περιοχής.

Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και να διεκδικήσουν ένα από τα πέντε βραβεία (το πρώτο θα είναι αξίας 22.400 ευρώ, το δεύτερο 19.200 ευρώ κ.ο.κ.) έχουν προθεσμία μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

Η προώθηση του διαγωνισμού συνδέεται με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προεκλογικά, για την προώθηση σχεδίου ανάπλασης της περιοχής των πρώην λιπασμάτων, με την ανάπτυξη «ήπιων χρήσεων». Όμως, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού διαπιστώθηκε πως δεν είχαν ερωτηθεί ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες της περιοχής, οι οποίοι και έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι περισσότεροι, πάντως, βλέπουν με καλό μάτι το σχέδιο ανάπλασης, μολονότι ακούν τις ίδιες εξαγγελίες εδώ και δεκαετίες. Κατά καιρούς, μάλιστα, έχουν ανακοινωθεί και διάφορα σχέδια ανάπλασης (χωρίς να ερωτηθούν οι ιδιοκτήτες…), που ξεκινούν από τη δημιουργία πίστας Formula 1 και φτάνουν μέχρι τη δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου με γραφεία, καταστήματα και κατοικίες.

Η έκταση των 640 στρεμμάτων δεν ανήκει μόνο σε κρατικούς (ή πρώην κρατικούς) φορείς όπως οι δήμοι της περιοχής και ο ΟΛΠ, αλλά και σε ιδιώτες όπως η ΑΓΕΤ Ηρακλής, ο όμιλος Δημ. Μελισσανίδη και η Εθνική Τράπεζα (μέσω της θυγατρικής «Πρότυπος Κτηματική»). Στην ΑΓΕΤ Ηρακλής, για παράδειγμα, είχαν εκπλαγεί από τις εξαγγελίες περί «ήπιων χρήσεων» καθώς είναι ιδιοκτήτες 114 από τα 640 στρέμματα. Εντός της συγκεκριμένης έκτασης λειτουργεί, μάλιστα, και μονάδα σάκευσης τσιμέντου.

Ο όμιλος Δημ. Μελισσανίδη, που απέκτησε τις πρώην εγκαταστάσεις της BP Hellas στην περιοχή μέσω της θυγατρικής Hellenic Environmental Center (H.E.C.), επένδυσε σημαντικά κεφάλαια για τη δημιουργία της πλέον σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας πετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων στον κόσμο. Αλλά και η διοίκηση της «Πρότυπος Κτηματική» έχει στραφεί κατά δημοτικών αρχόντων της περιοχής οι οποίοι είχαν δενδροφυτεύσει τμήμα του ακινήτου ιδιοκτησίας της!

Συνεπώς οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να λάβουν υπόψη τόσο τις επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει κάποιοι εντός της έκτασης, όσο και τις ενστάσεις όσων λειτουργούν άλλες εγκαταστάσεις. Πάντως, σύμφωνα με το τεύχος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, «η περιοχή αυτή προβλέπεται πλέον ως περιοχή στρατηγικής παρέμβασης για την ποιοτική αναβάθμιση του δυτικού Πειραιά, όσο και για τον δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, με την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας περιβάλλοντος και υποδομών, κύριων λειτουργιών, καθώς και διεξόδου αναψυχής προς το θαλάσσιο μέτωπο».

Συγκεκριμένα, «προτείνονται χρήσεις αναψυχής, καθώς και χώροι αστικού πρασίνου, εμπλουτισμένες με εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες θα εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο τόσο τις ανάγκες του εν λόγω δήμου, όσο και τις ανάγκες του δυτικού Πειραιά».

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται, επίσης, πως την τελευταία δεκαπενταετία, αρκετά δεδομένα στην περιοχή ανάπλασης έχουν μεταβληθεί όπως ότι:

Έχει κατεδαφισθεί σημαντικός σε μέγεθος βιομηχανικός κτιριακός όγκος του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, κρίθηκαν διατηρητέα και δεν κατεδαφίστηκαν κτίρια του Υαλουργείου, της Ηλεκτρικής, το συγκρότημα των Σιλό κ.λπ., επεκτάθηκε η λειτουργία του επιβατικού Λιμανιού στην Ακτή Βασιλειάδη, κατασκευάσθηκαν τα τμήματα του προβλεπόμενου υπερτοπικού οδικού άξονα «Πειραιάς -Σχιστό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v