Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό πόκερ για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

(upd) Λύση που θα ξεκλειδώνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος σύντομα, χωρίς να απαιτηθεί συνεδρίαση EwG ή Eurogroup, βλέπουν κυβερνητικές πηγές. Μπαράζ διαπραγματεύσεων, με τη Γερμανία να διατηρεί «σκληρή γραμμή» στο ελληνικό θέμα.

Σκληρό πόκερ για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Σε επίπεδο που υπερβαίνει τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών «παίζεται» το παιχνίδι αναφορικά με το εάν και πότε θα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Πηγές με γνώση των εξελίξεων αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται υπερβαίνουν την αποστολή της επιστολής Τσακαλώτου, την οποία ζήτησε χθες το EwG. Η τελευταία αναμένεται να σταλεί και να ξεκαθαρίζει ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ. Οι ίδιες πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι η γερμανική πλευρά εγείρει εκ νέου ενστάσεις στην άμεση επανενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Κυβερνητική πηγή, μάλιστα, σημειώνει ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EwG ή Eurogroup. Υποστηρίζουν ότι θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τονίζουν.

Νωρίτερα οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες. Υπήρχε ενδεχόμενο να συγκληθεί το EwG ή ακόμα και το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης τις αμέσως επόμενες ημέρες (κατά άλλες πηγές ακόμα και εντός της ημέρας) και πάντως πριν το τέλος της χρονιάς, προκειμένου να αρθεί, σε επίπεδο υπουργών πλέον, το αδιέξοδο και να ληφθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το EwG ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση γραπτές διαβεβαιώσεις ότι οι παροχές των 617 εκατ. ευρώ του λεγόμενου «πακέτου Τσίπρα» δεν θα έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, αλλά θα είναι εφάπαξ για το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ σήμερα η σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του EwG ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v