Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επεσαν οι υπογραφές για το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών

Το νέο Ταμείο φέρει την ονομασία EquiFund. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με 260 εκατ. Σε αυτά θα προστεθούν επιπλέον κεφάλαια προσφέροντας μόχλευση άνω του 1 δισ. ευρώ. Οι τρεις βασικοί τομείς που θα επενδύει.

Επεσαν οι υπογραφές για το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016, η εκδήλωση παρουσίασης και υπογραφής της σύμβασης για την ίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγερ και της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπ. Οικονομίας.

Το νέο, καινοτόμο Ταμείο φέρει την ονομασία EquiFund και ιδρύθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ), 60 εκατ. ευρώ από το EIF, καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές.

Η ελληνική κυβέρνηση επιστρατεύει κάθε παλιό και νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τη διευκόλυνση και ενίσχυση επενδύσεων, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

«Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο χρηματοδοτικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις έρχεται να προστεθεί τώρα το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών μέσω του οποίου θα μπορούν επενδυτές να χρηματοδοτούν ΜμΕ παίρνοντας μέρος των μετοχών τους» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου και συμπλήρωσε: «Ο νέος χρηματοδοτικός θεσμός πρόκειται να συμβάλλει στην αλλαγή του επιχειρηματικού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας συνδέοντας την πανεπιστημιακή έρευνα με την ανάπτυξη εξωστρεφούς, έξυπνης και δυναμικής επιχειρηματικότητας και εστιάζοντας στην καινοτομία και τις συνέργειες κάθε είδους και μεταβάλλοντας την κεφαλαιουχική σύνθεση και την νοοτροπία διοίκησης των ελληνικών επιχειρήσεων».

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών θα προικοδοτηθεί με 260 εκατ. ευρώ, 200 εκατ. από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, στα οποία θα προστεθούν επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές προσφέροντας μόχλευση άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ουσιαστική μάλιστα εμπλοκή στο νέο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών θα έχει επίσης ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας που θα προκύψει από την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και της θυγατρικής του ΤΑΝΕΟ.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέπτυξε το σκεπτικό για την ίδρυση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών «EquiFund». Όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτσης, βασικοί στόχοι του Υπουργείου είναι η συντονισμένη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και παράλληλα η διασφάλιση νέων επενδυτικών πόρων. Υφιστάμενα και νέα εργαλεία λειτουργούν συμπληρωματικά, καθώς υπηρετούν κοινές προτεραιότητες: την αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, την στήριξη της καινοτομίας και την καλλιέργεια κουλτούρας συνεργειών/συνεργασιών και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε τη λειτουργία αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου Ταμείου.

Υπογράμμισε τον καινοτόμο χαρακτήρα της νέας επενδυτικής πλατφόρμας, που για πρώτη φορά συνδυάζει πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Επενδυτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ) και πόρους του Σχεδίου Γιούνκερ από την ΕΤΕπ και που, προπάντων, προσφέρει χρηματοδότηση με τη σύγχρονη και αποδοτική μορφή της συμμετοχής στη μετοχική σύνθεση των επιχειρήσεων (equity capital, venture capital). «Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, που θα ήταν μάλλον αδύνατες υπό άλλες μορφές. Το Ταμείο μπορεί λοιπόν να συμβάλει στο μετασχηματισμό της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα της μεταποίησης και της βιομηχανίας», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ακόμη ότι η δημιουργία του νέου Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών EquiFund επιδιώκει τη σύζευξη ανάμεσα σε καινοτόμες και δυναμικές ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια, από τη μια μεριά, και σε επενδυτές, εγχώριους και διεθνείς, από την άλλη, που επιθυμούν να επενδύσουν σε τέτοιες επιχειρήσεις, καθώς αναγνωρίζουν τις δυνατότητες και προοπτικές της χώρας, αλλά, λόγω του μεγέθους των επιχειρήσεων, αδυνατούν να τις εντοπίσουν και προσεγγίσουν μία προς μία. Συνολικά, αναμένεται να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα πλησιάσει και ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις κάθε κατεύθυνσης, μέσα από τα δύο Παράθυρα της γενικής επιχειρηματικότητας. Ιδιαίτερη, όμως, προτεραιότητα δίνεται, μέσα από το Παράθυρο Καινοτομίας, στη σύνδεση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγή. «Αυτό είναι το πιο κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική οικονομία.

Να μπορέσει να αξιοποιήσει την υψηλού επιπέδου έρευνα που γίνεται στη χώρα. Να μπορέσει η χώρα να προσφέρει – σε μια οικονομία έντασης γνώσης και όχι φτηνής και απαξιωμένης εργασίας – μια αληθινή προοπτική στις νέες και τους νέους επιστήμονες, που είτε βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα είτε την έχουν εγκαταλείψει τα χρόνια της κρίσης», δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

Στοιχεία για το Ταμείο

Η επενδυτική πλατφόρμα του Ταμείου Συμμετοχών ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. € από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, 60 εκατ. € από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF), καθώς και επιπλέον κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα και ιδιώτες επενδυτές. Η δημιουργία ενός αναπτυξιακού Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) θα προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας λόγω της δυνατότητας που παρέχει για ανεύρεση χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων, σε μία εποχή που ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η εξασφάλιση ρευστότητας και η ανεύρεση κεφαλαίων.

Στο σύνολο της επενδυτικής πλατφόρμας, το αποτέλεσμα που μπορεί να αποφέρει είναι πολλαπλάσιο των αρχικών πόρων που δεσμεύονται, αφού μπορεί να προσεγγίσει συντελεστή μόχλευσης τελικά κοντά στο 10. Στο πλαίσιο αυτό δίδεται η δυνατότητα μέσω της συμμετοχής στην επενδυτική πλατφόρμα της ΕΙΒ να συνεπενδυθούν πόροι από το JUNCKER plan με πόρους από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Ουσιαστική εμπλοκή στην επενδυτική πλατφόρμα θα έχει επίσης ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας, που θα προκύψει από τη αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και την θυγατρική του το ΤΑΝΕΟ. Κατά το πρότυπο των αντίστοιχων φορέων στις χώρες της ΕΕ, ο εθνικός φορέας θα αναλάβει σταδιακά τη συνολική διαχείριση των πρωτοβουλιών του Δημοσίου για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Από την υλοποίηση του αναμένεται του να προκληθεί σημαντική μόχλευση αφού θα συνεισφέρουν χρηματοδοτικά ιδιώτες συνεπενδυτές (private co-investors) σε όλα τα επίπεδα υλοποίησης του, δηλαδή σε επίπεδο επενδυτικής πλατφόρμας με την συμμετοχή διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων (ενδεικτικά EIB, EBRD, Black Sea Bank, World Bank κα), σε επίπεδο επενδυτικού ταμείου με την συνεισφορά του διαχειριστή του ταμείου και σε επίπεδο επένδυσης με την συνεισφορά της επιχείρησης, πέρα από τους πόρους που συνεισφέρει ο ίδιος ο διαχειριστής του υπερταμείου συμμετοχών.

Βασικό σημείο της πρωτοβουλίας είναι η επιλογή ενός αξιόπιστου διαχειριστή του υπερταμείου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ-EIF), μέλος του ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που είναι εγνωσμένου κύρους και αποδοχής από την αγορά.

Η χρηματοδότηση θα πραγματοποιείται μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών τα οποία θα προκύψουν από διαγωνιστική διαδικασία.

Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων από τα ταμεία επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά.

Οι τομείς επενδύσεων

Τρεις θα είναι οι βασικοί τομείς επενδύσεων, τα λεγόμενα «παράθυρα» της πλατφόρμας: επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης. Τα ενδιάμεσα ταμεία συμμετοχών αντιστοιχούν λοιπόν στα λεγόμενα «παράθυρα», δηλαδή στους τρεις αυτούς βασικούς τομείς επενδύσεων.

Πιο αναλυτικά:

Στο παράθυρο καινοτομίας το ταμείο μεταφοράς τεχνολογίας (Technology Transfer Fund- TT Fund) και το ταμείο επιτάχυνσης (Accelerator Fund). Αναμένεται καταρχήν η δημιουργία από 1 έως 3 ταμείων στον τομέα της καινοτομίας.

Αναλυτικότερα το παράθυρο Καινοτομίας (Innovation window) εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική επιδίωξη η Καινοτομία που παράγεται από την Έρευνα να οδηγήσει στην ανάπτυξη της Οικονομίας της Γνώσης, δηλαδή στην παραγωγή πλούτου με βάση τη γνώση που προκύπτει από την ερευνητική δραστηριότητα. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα παράγεται πρωτότυπο και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και ερευνητικό έργο είναι κρίσιμης σημασίας η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας και η στήριξη των δομών που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή.

Το TT Fund θα στοχεύει έργα ή/και εταιρείες (SMEs) προερχόμενες από ΑΕΙ, Ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα. Ο στόχος είναι η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων που βρίσκονται σε σχετικό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, η διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων και η εμπορική αξιοποίησή τους. Η αξιοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων επιχειρήσεων, την ίδρυση τεχνοβλαστών (spin-off, spin-out), την εκμετάλλευση Δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, εκχωρήσεις δικαιωμάτων κλπ. Το Ταμείο αναμένεται να χρησιμοποιήσει κεφάλαια για επενδύσεις pre-seed, proof-of-concept και seed.

Το Ταμείο Επιτάχυνσης θα στοχεύει ομάδες/ έργα ή/και νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) οι οποίες συνδέονται με δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας όπως Θερμοκοιτίδες, Τεχνολογικά Πάρκα, χώρους συν-εργασίας (co-working spaces), Δομές στα ΑΕΙ και στα Ερευνητικά Κέντρα κλπ. Στόχος κατά την λειτουργία του ταμείου επιτάχυνσης είναι να παράσχει την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε δράσεις όπως η συμβουλευτική (mentoring - coaching) και η δικτύωση (networking) μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομάδων με το επενδυτικό, επιχειρηματικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό οικοσύστημα να ενδυναμωθούν. Το Ταμείο αναμένεται να χρησιμοποιήσει κεφάλαια για επενδύσεις pre-seed, proof-of-concept και seed.

Στη γενική επιχειρηματικότητα αναμένεται η δημιουργία δύο παραθύρων:

• Για Early stage Venture Capital Funds δημιουργία 2-4 ταμείων
• Για Growth Stage Private Equity Funds δημιουργία επίσης 2-4 ταμείων

Σε ό,τι αφορά στην γενική επιχειρηματικότητα το Ταμείο θα απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας δηλαδή τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές με στόχο η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Το νέο μοντέλο αναδεικνύει σε κεντρικό ρόλο παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας

Τα πλεονεκτήματα του νέου εργαλείου με λίγα λόγια:

• Η συνδυασμένη χρήση δημόσιας (εθνικής και κοινοτικής) χρηματοδότησης σε μία επενδυτική πλατφόρμα που έχει τη δυνατότητα προσέλκυσης επιπλέον πόρων και κεφαλαίων, με στόχο να μοχλεύσει συνολικά περισσότερα από 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις.
• Αξιοποιείται ουσιαστικά και ενδυναμώνεται η σύνδεση της πανεπιστημιακής έρευνας με την ανάπτυξη εξωστρεφούς, έξυπνης κα δυναμικής επιχειρηματικότητας μέσω παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής (mentoring/coaching) και δικτύωσης (networking) μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομάδων με το επενδυτικό, επιχειρηματικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό οικοσύστημα.
• Εστιάζει στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και τις συνέργειες κάθε είδους προκειμένου να συμβάλουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
• Συμβάλει στη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας
• Στοχεύει στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και ανάσχεσης της φυγής νέων επιστημόνων από τη χώρα. Συμβάλει στην αντιστροφή του brain drain σε brain gain.
• Εξασφαλίζει συνέχεια στη δημόσια χρηματοδοτική ικανότητα καθώς οι ενισχύσεις μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων είναι επιστρεπτέες ενισχύσεις (revolving). Επομένως τα χρήματα που επιστρέφονται από τους αρχικούς επενδυτές επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v