Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ανέβασε «σφυγμούς» η αγορά της Γερμανίας

Ενθαρρυντική αύξηση κρατήσεων για το επόμενο καλοκαίρι στην ταξιδιωτική αγορά της Γερμανίας μετά τη «βουτιά» 5% το 2016. Ποιους μήνες προτιμούν να κάνουν διακοπές οι Γερμανοί το 2017. Ποια ταξίδια έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Τουρισμός: Ανέβασε «σφυγμούς» η αγορά της Γερμανίας

Συγκρατημένη αισιοδοξία δημιουργούν στους παράγοντες του τουρισμού οι αυξημένοι «σφυγμοί» που εμφάνισε η αγορά κρατήσεων της Γερμανίας το Νοέμβριο σε σύγκριση με την περυσινή κακή χρονιά.

Στο ξεκίνημα της περιόδου κρατήσεων διακοπών για το 2017, η γερμανική αγορά εμφανίζεται να κινείται σε άλλους ρυθμούς από το 2015 όταν και κατέγραψε πτώση της τάξης του 5%, σκορπίζοντας ανησυχίες εντός και εκτός Γερμανίας.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η πορεία με την «όπισθεν» που ακολούθησε το 2016 (σ.σ η χρονιά ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο) αποτυπώθηκε όχι τόσο στον αριθμό Γερμανών επισκεπτών που ήταν αυξημένος 11,2%, όσο στη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 6,2% (στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδας).

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επαναλαμβανόμενη ανά μήνα έρευνα της εταιρείας GfK, τα ταξιδιωτικά γραφεία της Γερμανίας κατέγραψαν το Νοέμβριο συνολική αύξηση πωλήσεων 8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Αυτό που ενδιαφέρει, ιδιαίτερα την Ελλάδα είναι πως οι κρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι ήταν αυξημένες 6%.

Η θετική δυναμική που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στη γερμανική αγορά σε ότι αφορά κρατήσεις διακοπών γίνεται ακόμα πιο ευκρινής αν υπολογίσει κανείς πως ένα χρόνο νωρίτερα, η αγορά «έγραφε» απώλειες 10%. Αποτέλεσμα (τότε) των νωπών τρομοκρατικών επιθέσεων σε Κάιρο και Παρίσι.

Ας σημειωθεί πως τα στοιχεία της έρευνας της GfK προέρχονται από 1.500 ταξιδιωτικά γραφεία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των κρατήσεων του φετινού Νοεμβρίου αφορούσε ταξίδια για το καλοκαίρι του 2017. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 8,8%, σύμφωνα με την GfK, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία Νοεμβρίου 2015 που αφορούσαν ταξίδια το καλοκαίρι του 2016.

Σε ότι αφορά τους μήνες που εμφανίζονται να προτιμούν περισσότερο οι Γερμανοί φέτος στις κρατήσεις τους, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου η ζήτηση είναι υψηλότερη από πέρυσι. Αυξημένη ζήτηση, ωστόσο, καταγράφεται και τους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο.

Η θετική δυναμική της γερμανικής αγοράς επιβεβαιώνεται και από στοιχεία έρευνας της εταιρείας TATS σε 2.500 ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, το Νοέμβριο καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων 2,3% με τις κρουαζιέρες να εμφανίζουν την υψηλότερη ζήτηση για το 2017 (+12,2%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v