Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αφορολόγητο μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Σαπέν-Μοσκοβισί, για να ξεκολλήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για το αφορολόγητο. Οι κρίσιμες ημερομηνίες και οι καθυστερήσεις των εταίρων.

Το αφορολόγητο μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Σε κίνδυνο η β' αξιολόγηση να κινηθεί στα… χνάρια της περυσινής πρώτης, η οποία χρειάστηκε περίπου οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί, βρίσκεται η κυβέρνηση, εκτός και αν αποδώσει άμεσα καρπούς η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Την Τετάρτη το απόγευμα ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Στόχος των επαφών του υπουργού Οικονομικών, το «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Προϋπόθεση για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης είναι και η επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο EuroWorking Group (πρόκειται για τους τεχνοκράτες των υπουργών Οικονομικών), το οποίο θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Η καθυστέρηση στην επανέναρξη των συζητήσεων, σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως βολεύει τους δανειστές, οι οποίοι δεν έχουν βρει ακόμα κοινή γραμμή στο μείζον ζήτημα των μέτρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και κατ’ επέκταση τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί μετά το 2018.

Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι επισημάνσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι από τη στιγμή που η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θεωρείται προϋπόθεση για τη συνέχισή του, θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ ΔΝΤ, Ελλάδας και ευρωπαϊκών θεσμών.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, το κλίμα στη διαπραγμάτευση έχει βαρύνει και από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τους πιστωτές, εξέλιξη που «κλόνισε» την εμπιστοσύνη Ελλάδος-δανειστών.

Δίνουν το αφορολόγητο…

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του -μετά την επεξηγηματική επιστολή Τσακαλώτου για το μέρισμα- φέρεται αποφασισμένο να πάρει πρωτοβουλίες ικανές να «ξεκολλήσουν» τη διαπραγμάτευση.

Στο πλαίσιο αυτό επεξεργάζεται σχέδιο το οποίο θα ικανοποιεί τους θεσμούς, που ζητούν δημοσιονομικά μέτρα για την τριετία 2018-2020. Το σχέδιο αυτό θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία -σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)- ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το σενάριο συμβιβασμού προβλέπει την εφαρμογή ενός μικρότερου πακέτου μέτρων (σημαντικά χαμηλότερο από τα 5 δισ. μέτρα που ζητούν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ για την τριετία 2018-2020), το οποίο θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα από την ελληνική Βουλή.

Μάλιστα για πρώτη φορά η κυβέρνηση φέρεται να συζητά το θέμα της περαιτέρω μείωσης του αφορολόγητου ποσού, κάτω από τα σημερινά επίπεδα των 8.836 ευρώ, για έναν άγαμο χωρίς παιδιά.

Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει γνώστης της διαπραγμάτευσης, οι πιθανότητες για ένα νέο «κούρεμα» στο αφορολόγητο των μισθωτών, συνταξιούχων και των αγροτών είναι πάνω από 75% και η ελληνική πλευρά βρίσκεται στα πρόθυρα συμφωνίας με τους δανειστές για το θέμα αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ ζητάει να περιοριστεί το αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ, επίπεδο στο οποίο είχε ξαναβρεθεί πριν από 4 χρόνια.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πληρώσουν περισσότερους φόρους ακόμη και χαμηλόμισθοι με μηνιαίες αποδοχές ίσες με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, αλλά και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 660 και άνω.

Σήμερα το αφορολόγητο όριο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες και διαμορφώνεται ανάλογα με τα προστατευόμενα τέκνα. Συγκεκριμένα, προβλέπεται έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.090 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.

Αν δεν βρεθεί… άκρη εντός του Ιανουαρίου, τότε οι όποιες εξελίξεις αναμένονται στο τέλος Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από το Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τις 20 του μήνα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, το EuroWorking Group (ΕwG) της Πέμπτης αναμένεται να περιοριστεί σε μια καταγραφή της διαμορφωθείσας κατάστασης, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για τον «λογαριασμό» που ετοιμάζουν να βάλουν στο τραπέζι οι δανειστές για την επανέναρξη των συζητήσεων.

Αντίθετα, εκτός απροόπτου, οι τεχνοκράτες των υπουργών Οικονομικών θα ανακοινώσουν το «ξεπάγωμα» των διαδικασιών για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων διευθέτησης του χρέους.

Στην ίδια συνεδρίαση θα φανεί αν έχει μεταβληθεί η αρνητική στάση της Γερμανίας, μετά την επιστολή Τσακαλώτου, στην οποία διατυπώνει την πίστη του στο πρόγραμμα και τους στόχους που θέτει.

Οι θεσμοί πάντως κάθε άλλο παρά βιάζονται στο να κλείσουν τη β' αξιολόγηση, βλέποντας την Ελλάδα να μην «καίγεται» για δανεικά από τη στιγμή που οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις πληρωμές θα αρχίσουν να «τρέχουν» μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 2017 λήγουν ομόλογα 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες. Aκολουθούν το ομόλογο «Σαμαρά», που ωριμάζει στις 17 Ιουλίου, ομόλογα 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και λήγουν στις 20 Ιουλίου, και στις 17 Αυγούστου 1,62 δισ. ευρώ δόση προς τον ΕSΜ. Πριν από τον Απρίλιο, η Αθήνα έχει να πληρώσει κάτι «ψιλά» και δη στις 17 Μαρτίου μια δόση 145 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v