Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τήρηση του προγράμματος ζητούν οι Ευρωπαίοι

Κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των θεσμών, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν, σύμφωνα με το MNI, ολοκλήρωση αξιολόγησης πριν από τον Μάρτιο. Τα ραντεβού Τσακαλώτου και το EwG.

Τήρηση του προγράμματος ζητούν οι Ευρωπαίοι

«Τήρηση των κανόνων» είναι το μήνυμα που αναμένεται να εισπράξει η ελληνική πλευρά στα αλλεπάλληλα ραντεβού των επόμενων ημερών, μεταδίδει το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι η Κομισιόν θα γεφυρώσει τις διαφορές, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η β’ αξιολόγηση και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται τα ραντεβού Τσακαλώτου με Σαπέν (ολοκληρώθηκε) και Μοσκοβισί (Πέμπτη) πριν το EwG που θα γίνει αύριο και καλείται, μεταξύ άλλων, να εξετάσει πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο, αν και ο Ευρωπαίος επίτροπος έχει την εντολή να βοηθήσει στη γεφύρωση των διαφορών, ίσως τελικά έχει μικρή επιρροή στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών. Από την άλλη πλευρά, μειωμένη μπορεί να είναι και η επιρροή του Γάλλου ΥΠΟΙΚ, δεδομένου ότι οι σοσιαλιστές δεν αναμένεται να είναι οι νικητές στις προσεχείς εκλογές.

«Το μήνυμα στους Ελληνες θα είναι σαφές: μείνετε στο πλάνο και στους κανόνες», σημειώνει η πηγή.

«Είμαστε δεσμευμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας. Οι πιστωτές πρέπει να κάνουν το ίδιο και να μη θέτουν διαρκώς μη ρεαλιστικά αιτήματα», ανταπαντά Ελληνας αξιωματούχος, με αφορμή και τα έξτρα μέτρα 5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητά το ΔΝΤ για την περίοδο 2018-2020.

Κάποιοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τον Μάρτιο, ενώ στους πονοκεφάλους προσθέτονται και οι πολιτικοί υπολογισμοί. Κάποιοι από τα λεγόμενα «γεράκια» (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία) πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίσως καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις γιατί προετοιμάζεται για εκλογές, παρότι κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν τέτοια σενάρια. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, ανησυχεί ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ίσως πιέζουν ώστε να φτάσουν την ελληνική κυβέρνηση στα όρια και να αναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να συζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου και κάποια επιπλέον μέτρα, πολύ κάτω των 5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2018-20, ώστε να κλείσει η συμφωνία. «Ελπίζουμε ότι με μια βελτιωμένη πρόταση στο τραπέζι, το EwG θα ανακοινώσει την επιστροφή των θεσμών», σημειώνει η πηγή. Προσθέτει ωστόσο ότι η Αθήνα εκτιμά πως οι δανειστές δεν βιάζονται, καθώς δεν υπάρχει άμεσα μεγάλη πίεση στη ρευστότητα.

«Πρέπει να ακούσουμε τους θεσμούς πριν πάρουμε κάποια απόφαση», σημειώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπονοώντας ότι για κάποιους, η επιστολή Τσακαλώτου ίσως να μην είναι επαρκής απόδειξη της ελληνικής δέσμευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v