Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ναι» στο swap ομολόγων με ESM από τις τράπεζες

Στις 18-20 Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν τα ΔΣ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για να εγκρίνουν μεταβίβαση ομολόγων αξίας 30 δισ. ευρώ στον ESM. Η ζημία από τη συναλλαγή και η αποζημίωση από το δημόσιο. Μεγάλο ενδιαφέρον για το 30ετές ομόλογο του ESM.

«Ναι» στο swap ομολόγων με ESM από τις τράπεζες

Στην τελική ευθεία, ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, εισέρχεται -τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο- το σχέδιο αγοράς των ομολόγων EFSF που έχουν οι ελληνικές τράπεζες από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), στο πλαίσιο της δέσμης των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι από τις 18 έως και τις 20 Ιανουαρίου θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνικής, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank), με αντικείμενο συζήτησης την έγκριση της μεταφοράς των ομολόγων αξίας 30 δισ. ευρώ στον ESM.

Με βάση τους υπολογισμούς των τραπεζών, η ζημία που θα υποστεί το τραπεζικό σύστημα, καθώς τα ομόλογα θα αγορασθούν σε mark to market τιμή και όχι στη λογιστική αξία, εκτιμάται στην περιοχή των 650-700 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνικό δημόσιο είναι έτοιμο να πληρώσει άμεσα στα τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς) το 50%, δηλαδή 325-350 εκατ ευρώ. Η ανταλλαγή θα ξεκινήσει -εφόσον όλα στο δίπολο κυβέρνησης/τρόικας εξελιχθούν ομαλά- στις αρχές Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί, τμηματικά, έως το τέλος του έτους.

To 30ετές ομόλογο

Όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr στις 7 Δεκεμβρίου 2016, οι ελληνικές τράπεζες θα πληρωθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) με μετρητά ισόποσης αξίας. Από την πλευρά του, ο ESM, αφού πάρει τα ομόλογα, θα τα ακυρώσει και εν συνεχεία θα προχωρήσει στην έκδοση νέου ομολόγου χρονικής διάρκειας 30 ετών.

Πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με ξένες επενδυτικές τράπεζες, οι οποίες θα αγοράσουν το νέο ομόλογο.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι εκδότης είναι ο ESM και το ομόλογο θα έχει πιστοληπτική διαβάθμιση triple A», τονίζει πηγή με γνώση της διαδικασίας. Το 30ετές ομόλογο θα έχει σταθερό επιτόκιο κοντά στην περιοχή του 1,5%-1,6%, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο ελληνικό χρέος, σε μεσοπρόθεσμη βάση, καθώς το θωρακίζει από το επιτοκιακό ρίσκο, δεδομένου ότι όλοι οι αναλυτές αναμένουν αύξηση επιτοκίων τα επόμενα έτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v