Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοσκοβισί: Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση

Από τα 80 θέματα εκκρεμούν μόνο συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενέργεια και δημοσιονομικό, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί. Το τρίπτυχο μεταρρυθμίσεις-δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018-μεσοπρόθεσμα μέτρα, θέτει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μοσκοβισί: Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση

Είχαμε πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων, τόσο σε ουσία όσο και στη διαδικασία, είπε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Τσακαλώτο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν του τράβηξα το αυτί». Η θέση της Κομισιόν είναι ότι έγιναν πολλά για να πετύχουμε και να κάνουμε το πρόγραμμα πραγματική αξιολόγηση.

Ολοκληρώσαμε έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση και κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση για να ολοκληρώσουμε τη β’ αξιολόγηση. Υπήρξαν πολλά θέματα για να φτάσουμε σε συμφωνία, πολύ λίγα είναι ακόμα στο τραπέζι και οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να προχωρήσουν και να κλείσουμε γρήγορα.

Συζητήσαμε τα μέτρα στο χρέος και πώς θα προχωρήσουμε μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου.
Θέλουμε λύσεις το γρηγορότερο για ό,τι είναι ακόμα στο τραπέζι και τις καλύτερες δυνατές, με μια κατάσταση «win win». Θα συνεχίσουμε με εμπιστοσύνη και εντατική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του Eurogroup και με τους άλλους θεσμούς.

Ήταν πολύ παραγωγική συζήτηση, σημείωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αμφότεροι αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά ανάκαμψης, με τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Κανένας από τους δύο μας δεν θέλει αυτό να μπει σε κίνδυνο, με αύξηση της αβεβαιότητας.

Σημείωσε ότι ήδη προχώρησαν και νομοθετήθηκαν αρκετά από τα ζητήματα της β’ αξιολόγησης αλλά παράλληλα πρέπει να δούμε το θέμα της περιόδου μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο χρέος.

Όταν υπάρχουν πολλοί παίκτες, τα πράγματα μπερδεύονται αλλά νομίζω ότι αμφότεροι πιστεύουμε πως με καλή θέληση, τα θέματα που εκκρεμούν μπορούν να λυθούν καθώς πολλοί θέλουν την επιτυχία.  

Υπάρχει θετικό μομέντουμ, είπε, απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να βρεθεί λύση Ιανουάριο ή Φεβρουάριο. Αν θα είναι τον Ιανουάριο ή λίγο αργότερα, δεν το ξέρω, αλλά όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο.

«Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», συμπλήρωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Από τα 80 θέματα, πολύ λίγα είναι στο τραπέζι. Σε αυτά προσδιόρισε την ενέργεια, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη σωστή εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού, για το οποίο η Κομισιόν επιμένει στις θέσεις που διατύπωσε το προηγούμενο διάστημα. 

Σε αυτό συμφώνησε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. Το θέμα δεν είναι η επιστροφή των θεσμών. Έχουμε τρεις ομάδες θεμάτων. είπε ο Ευ. Τσακαλώτος. Τις μεταρρυθμίσεις, το δημοσιονομικό μονοπάτι μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Είμαστε σε ένα στάδιο που μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα μαζί και αυτό θα βοηθήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Το ΔΝΤ πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, είπε απαντώντας σε ερώτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρέπει να δει τη θέση του για το πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του. Έχω ακούσει πολλές φορές ότι μένουμε από χρόνο. Ο χρόνος έχει σημασία και οι Έλληνες θέλουν λύση, για να έχουν έναν καθαρό διάδρομο μπροστά τους. Δεν είναι δίκαιο να λέμε ότι ξεμένουμε από χρόνο.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, αναφορικά με το ΔΝΤ, σημείωσε ότι η παρουσία του προσφέρει εξασφάλιση σε κάποια μέλη και η Κομισιόν αναζητά συλλογικές λύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v