Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μπουκέτο» εκθέσεων για Ελλάδα ετοιμάζει το ΔΝΤ

Τις «επόμενες εβδομάδες» η δημοσίευση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου. Δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Επιμένει σε μέτρα, αν μείνει ο στόχος πλεονάσματος στο 3,5%.

«Μπουκέτο» εκθέσεων για Ελλάδα ετοιμάζει το ΔΝΤ

«Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι», δήλωσε ο Τζέρι Ράις για τις συζητήσεις που διεξάγονται για το ελληνικό πρόγραμμα αλλά, όπως είπε, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι τις «επόμενες εβδομάδες» θα δημοσιοποιηθούν οι εκθέσεις αναφορικά με την Ελλάδα. Όπως πρόκειται για την έκθεση του «άρθρου 4», που θα περιλαμβάνει την ανάλυση για το χρέος (DSA) αλλά και μια έκθεση αξιολόγησης της πορείας των προγραμμάτων.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ερώτηση γιατί καθυστερεί η συγκεκριμένη διαδικασία (αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο). Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η έκθεση για το χρέος θα είναι αναλυτική και ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα πακέτο εκθέσεων, ενώ είπε ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική πλευρά. Δεν είναι ασύνηθες να υπάρχουν «μπρος-πίσω» στη δημοσίευση.

Αναφορικά με τις θέσεις του Ταμείου για την Ελλάδα διατήρησε τη γνωστή γραμμή: αναφέρθηκε στο άρθρο του Πολ Τόμσεν που, όπως είπε, ξεκαθάριζε τη θέση του ΔΝΤ.

Εχουμε πει ότι με πλεονάσματα 1,5% που εισηγούμαστε, το Ταμείο δεν ζητά περισσότερα μέτρα. Αν όμως επιλεγεί υψηλότερο πλεόνασμα, θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, τόνισε.

Δεν έχουμε deadline για την αξιολόγηση, συμπλήρωσε ερωτηθείς για το πότε μπορεί να υπάρξει χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα. Δεν είναι το κύριο θέμα, σύμφωνα με τον κ. Ράις, δεδομένου ότι μεσοπρόθεσμα δεν διαφαίνεται κίνδυνος.

Τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για το ότι η Ελλάδα προτείνει επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και το εάν αυτό καλύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v