Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αρθεί το «αδιέξοδο» στον ΑΔΜΗΕ

Ενέργειες που θα διασφαλίσουν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εντός του υφιστάμενου πλαισίου συμφώνησαν Τσακαλώτος-Σταθάκης και τραπεζίτες σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ. Η εμπλοκή και το παρασκήνιο.

Πώς θα αρθεί το «αδιέξοδο» στον ΑΔΜΗΕ

Το πλαίσιο της λύσης στο θέμα της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ συμφώνησαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών τραπεζών που με επιστολή τους έθεσαν θέμα συνταγματικότητας της διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση επιδιώκοντας να προασπίσουν τα συμφέροντά τους επί των δανείων προς την επιχείρηση τα οποία υπερβαίνουν τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ είναι εγγύηση στο δάνειο των τραπεζών προς τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλαίσιο της λύσης που συμφωνήθηκε περιλαμβάνει:

α) η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση να γίνει με τέτοιο τρόπο που θα διασφαλίζει ότι στο νέο όχημα που θα αποκτήσει τις μετοχές του ΑΔΜΗΕ θα μεταβιβαστεί και μέρος των δανείων της ΔΕΗ, ώστε παράλληλα με την μεταβίβαση περιουσίας να γίνει και μεταβίβαση βαρών.  

β) Να εξοφληθούν οφειλές του Δημοσίου προς την ΔΕΗ ώστε η τελευταία να αποκτήσει ρευστότητα. Να σημειωθεί ότι στην Επιχείρηση οφείλονται από φορείς Δημοσίου περίπου 220 εκατ. ευρώ (εξ αυτών 115 εκατ. από Δήμους) αλλά και περίπου 300 εκατ. ευρώ από τη Λάρκο (επί αυτών συμφωνήθηκε πρόσφατα διακανονισμός).

Τα παραπάνω θα τύχουν της απαραίτητης νομικής και τεχνικής προετοιμασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας στη συνάντηση με τους τραπεζίτες «κατόπιν εποικοδομητικής συζήτησης συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες μετά την απαραίτητη τεχνική και νομική επεξεργασία τους διασφαλίζουν πλήρως την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ εντός του πλαισίου της υφιστάμενης νομοθετικής ρύθμισης».

Όπως έγινε γνωστό σήμερα οι τέσσερις τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) έστειλαν επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (με κοινοποίηση στη ΔΕΗ) εγείροντας θέμα μη μεταβίβασης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σε εταιρεία συμμετοχών με στόχο την ιδιωτικοποίηση, εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία που προωθεί η κυβέρνηση κάτι που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει (βάση μνημονίου) στην υποχρέωση πώλησης του 100% του ΑΔΜΗΕ.

Οι τράπεζες στην επιστολή τους, που αποκάλυψε η Καθημερινή, υποστηρίζουν ότι η διαδικασία είναι αντισυνταγματική, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ μεταβιβάζει κάτι χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα (σ.σ. το οικονομικό όφελος καρπούνται οι μέτοχοι), γεγονός που επηρεάζει την οικονομική της θέση, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά της να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Η επιστολή ήταν αυτή που οδήγησε στην αναβολή της συζήτησης του θέματος στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ την Πέμπτη (επισήμως υποστηρίχθηκε ότι υπήρξε ένα τυπικό πρόβλημα λόγω της απουσίας του ΤΑΙΠΕΔ), διαδικασία που θα επαναληφθεί την Τρίτη.

Τραπεζίτης που μίλησε στο Reuters, επισημαίνει ότι στην επιστολή «οι τράπεζες εκφράζουν την ανησυχία τους για την πώληση μεγάλου μεριδίου του ΑΔΜΗΕ χωρίς κάποιο οικονομικό αντάλλαγμα».

«Είναι μια έκφραση της ανησυχίας τους ως πιστωτές, που επιθυμούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Ως πιστωτές έχουν έναν λόγο στο θέμα αλλά δεν υπάρχει ζήτημα ακύρωσης των δανείων προς τη ΔΕΗ», επεσήμανε.

Πριν τη συνάντηση, κύκλοι του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη έδιναν διαβεβαιώσεις για ομαλή εξέλιξη στη μεταβίβαση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, ενώ από την πλευρά της ΔΕΗ δεν σχολίαζαν.

Συγκεκριμένα, πηγές που πρόσκεινται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωναν ότι την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιανουαρίου η επαναληπτική Γ.Σ. της ΔΕΗ θα εγκρίνει τη μεταβίβαση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία συμμετοχών και δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη καθυστέρηση. Επίσης ότι θα γίνει πλήρης και αναλυτική παρουσίαση του μοντέλου μεταβίβασης του ΑΔΜΗΕ, χωρίς να αφήνει "αμφισβητήσεις και γκρίζες ζώνες", όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της ΔΕΗ απέφυγαν τον σχολιασμό της επιστολής, αν και το τοπίο που περιγράφει αυτή είναι δραματικό για τη δημόσια επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που θα πρέπει να τονισθεί είναι ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δεν ήταν από τους ένθερμους οπαδούς της "κρατικοποίησης" του ΑΔΜΗΕ και του σχεδίου έμπνευσης του πρώην υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία την ανάγκη πλήρους αποζημίωσης της ΔΕΗ για την απώλεια του κυριότερου περιουσιακού της στοιχείου.

Αυτός ήταν ένας από τους λόγους της διάστασης μεταξύ των δύο, ενώ θεωρούνταν βέβαιο ότι αν παρέμενε στο υπουργείο ο κ. Σκουρλέτης, ο σημερινός επικεφαλής της ΔΕΗ θα απομακρυνόταν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v