Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολο το πόρισμα για τα δωρο-ταξίδια της φαρμακοβιομηχανίας

Δέκα φαρμακευτικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Novartis, χρηματοδότησαν μέσω της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας ταξίδι στελεχών του υπ. Υγείας και εποπτευόμενων φορέων στο Βερολίνο.

Ολο το πόρισμα για τα δωρο-ταξίδια της φαρμακοβιομηχανίας
  • του Δημήτρη Καραγιώργου

Κορυφή του παγόβουνου φαίνεται πως είναι η υπόθεση που διερευνάται από την ελληνική και την αμερικανική δικαιοσύνη, σχετικά με αθέμιτες πρακτικές προώθησης από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται να γνώριζε τα τελευταία χρόνια για σχέσεις των εταιρειών με στελέχη των υπηρεσιών, οι οποίοι κατείχαν θέσεις-κλειδιά σε θέματα τιμολόγησης και έγκρισης φαρμάκων.

Για το θέμα αυτό, είχε ζητηθεί το 2012 έλεγχος από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Τα πορίσματα των ελέγχων, που βρίσκονται στη διάθεση του Iatronet.gr, αποκαλύπτουν σε όλο της το βάθος τη μεθόδευση για την οικονομική κάλυψη ταξιδιών στελεχών για συνέδρια στο εξωτερικό.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις χρηματοδότησαν τα ταξίδια μέσω της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Εταιρείας, η οποία ανέλαβε τη διαδικασία μετάβασής τους στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας, το οποίο διεξήχθη στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2012.

Στο συνέδριο μετέβησαν πέντε στελέχη του υπουργείου Υγείας, 15 στελέχη εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου (νοσοκομεία), τέσσερις νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί και τρία στελέχη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Στα πορίσματα που προέκυψαν από σχετικές έρευνες επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και Υγείας το 2012 και το 2013, εμφανίζονται δέκα φαρμακευτικές επιχειρήσεις (ελληνικές και πολυεθνικές) να πληρώνουν το κόστος παρακολούθησης του εν λόγω συνεδρίου.

Ποσά

Τα ονόματα των εταιρειών και τα ποσά που έδωσαν βρίσκονται στη διάθεση του Iatronet.gr. Οι επτά πλήρωσαν συνολικά το ποσό των 49.000 ευρώ στην Ελληνική Εκπαιδευτική Εταιρεία. Τη μερίδα του λέοντος κατέβαλε η Novartis, πληρώνοντας 25.000 ευρώ.

Άλλες τρεις επιχειρήσεις κάλυψαν το κόστος μετάβασης και διαμονής στελεχών του υπουργείου Υγείας στο ίδιο συνέδριο. Η πρώτη κάλυψε το κόστος τριών φαρμακοποιών από ισάριθμα δημόσια νοσοκομεία, ύψους 1.785,26 ευρώ για τον πρώτο, 1.940,43 ευρώ για τον δεύτερο και 2.398,54 ευρώ για τον τρίτο.

Η δεύτερη κάλυψε το κόστος μετάβασης στο συνέδριο ενός ακόμη νοσοκομειακού φαρμακοποιού, πληρώνοντας 1.850 ευρώ, ενώ η τρίτη κατέβαλε 2.500 ευρώ για στέλεχος μεγάλου νοσοκομείου.

Η υπόθεση αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τότε πολιτικής ηγεσίας, καθώς δεν είχε ενημερωθεί για το συνέδριο, ενώ οι συμμετέχοντες έλαβαν κανονικές άδειες προκειμένου να το παρακολουθήσουν...

Αμέσως μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, ο κ. Σαλμάς είχε αποστείλει επιστολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Σε αυτή, άφηνε σοβαρούς υπαινιγμούς για τη σχέση των στελεχών του υπουργείου με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αδειάζοντας και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ) για το πρόχειρο πόρισμα, μόλις οκτώ σελίδων, που είχαν συντάξει για το θέμα τον Δεκέμβριο του 2012.

Παρατίθενται ορισμένα από τα σημεία της επιστολής του: “Το συνέδριο δεν ήταν σε γνώση του υπουργείου Υγείας και οι φαρμακευτικές εταιρείες που χρηματοδότησαν το ταξίδι δεν το δήλωσαν ως όφειλαν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ). Επειδή αρκετοί από τους υπαλλήλους αυτούς εισηγούνται κρίσιμα θέματα που αφορούν στη φαρμακευτική δαπάνη της χώρας και επειδή το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ κρίνεται ανεπαρκέστατο, σε βαθμό που να συγκαλύπτει πιθανώς τις ευθύνες των υπαλλήλων και των εταιρειών, σας παρακαλώ όπως άμεσα διενεργήσετε σε βάθος έρευνα της εν λόγω υπόθεσης”.

Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, η επιλογή των συμμετεχόντων στο συνέδριο δεν έγινε υπηρεσιακά, δεν αναφέρονται οι συμμετέχοντες και στα άλλα συνέδρια του 2010 και του 2011, ενώ δεν είναι ολοκληρωμένος ο κατάλογος συμμετεχόντων στο συνέδριο του 2012, καθώς οι καταγγελίες αναφέρουν πως συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στις τιμές του φαρμάκου.

Διαβάστε την έρευνα που ακολούθησε και τι λέει το πόρισμα στο iatronet.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v