Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Δεν θα συνιστούσα στην Αθήνα να φύγει το ΔΝΤ

Αν το ΔΝΤ φύγει από το πρόγραμμα, θα πρέπει να βρούμε κάτι νέο. Η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή όχι την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο πρόγραμμα, προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Σόιμπλε: Δεν θα συνιστούσα στην Αθήνα να φύγει το ΔΝΤ

Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μη λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην WSJ o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση (για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα με βάση το πρόγραμμα στήριξης) και αν το ΔΝΤ αποφανθεί για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, τότε το πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο», ανέφερε στην WSJ.

«Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος», τόνισε ο ίδιος.

«Αν καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση στην οποία θα πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι καινούργιο. Δεν θα το συνιστούσα αυτό στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά θα ήμουν απολύτως ήρεμος. Η γερμανική Βουλή θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει για το αν εγκρίνει ή όχι τη διαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Μείωση της φορολογίας στη Γερμανία

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε στη συνέντευξη του ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει περιθώριο να προχωρήσει σε μείωση του φορολογικού βάρους, ειδικά για τις επιχειρήσεις.

«Τώρα που ολοκληρώσαμε την δημοσιονομική μας προσαρμογή, θα θέλαμε να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα για να περιορίσουμε το φορολογικό βάρος» σημείωσε. «Έχουμε περιθώριο για φορολογικές μειώσεις που θα θέλαμε να το εκμεταλλευτούμε» πρόσθεσε.

«Πρέπει να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στον τομέα της φορολόγησης των επιχειρήσεων, δεδομένων των παγκόσμιων εξελίξεων» υπογράμμισε.

Κριτική στις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε τον κ. Τραμπ για τους κινδύνους του προστατευτισμού.

«Όποιος θέλει ανάπτυξη – και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα είναι φιλο-αναπτυξιακή – πρέπει να είναι υπέρ των ανοιχτών αγορών» ανέφερε ο κ. Σόιμπλε. «Ο προστατευτισμός μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αλλά σχεδόν πάντα είναι επιζήμιος μακροπρόθεσμα» μακροπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v