ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές

Με καθυστέρηση δυο ετών το ΣτΕ ακυρώνει απόφαση του υπ. Ανάπτυξης που επέτρεπε προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων. Το σκεπτικό της απόφασης. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ΕΣΕΕ, βιοτέχνες, καταστηματάρχες. Υπερ της ρύθμισης ήταν ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΕΛΠΕ. Δικαιώθηκαν οι θέσεις της ΕΣΕΕ, δηλώνει ο Β. Κορκίδης.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το άνοιγμα καταστημάτων Κυριακές

Τέλος στην λειτουργία των καταστημάτων επιλεγμένες Κυριακές τον χρόνο "βάζει" απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (100/2017) η οποία δημοσιεύθηκε μετά από δύο χρόνια και κρίνει αντισυνταγματική τη σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης που επέτρεπε τη προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές στην Αττική: (Ιστορικό κέντρο Αθηνών και β) Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου), την κεντρική Μακεδονία:(Ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης - Χαλκιδική) και στο Νότιο Αιγαίο: ( Ρόδος, Κως, Σύρος,Μύκονος και Σαντορίνη).

Παράλληλα, στη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καταγράφονται τα συνταγματικά δικαιώματα των εργαζομένων και των πολιτών, σε σχέση με την αργία της Κυριακής.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, η λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές είναι αντισυνταγματική αφενός γιατί αυτό θα έπρεπε να θεσπιστεί με προεδρικό διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση, αφετέρου γιατί η Κυριακή είναι ημέρα αργίας και ξεκούρασης.

Το σκεπτικό της απόφασης

«Το Σύνταγμα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζομένους και απασχολούμενους (ελεύθερους επαγγελματίες, κ.λπ.) το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατομικού και τους από κοινού με την οικογένεια τους, ως τακτικό διάλειμμα της εβδομαδιαίας εργασίας.

Το διάλειμμα αυτό υπηρετεί την υγεία και την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου με τη φυσική και ψυχική ανανέωση που προσφέρει η τακτική αργία στον εργαζόμενο άνθρωπο εντός της κάθε εβδομάδας (άρθρο 5 και 21 Συντάγματος).

Συναφώς, προσφέρει και την δυνατότητα οργάνωσης της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής του θέματα για τα οποία μεριμνά επίσης το Σύνταγμα (άρθρο 21).

Περαιτέρω το ως άνω δικαίωμα προσλαμβάνει πρακτική αξία για τους εργαζόμενους όταν αυτοί δύνανται μόνοι ή από κοινού με την οικογένεια τους να μετέχουν στην συλλογική ανάπαυλα μιας κοινής αργίας ανά εβδομάδα, ως τέτοια ημέρα έχει επιλεγεί κατά μακρά παράδοση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα λοιπά κράτη της Ευρώπης, η σχετιζόμενη με την Χριστιανική θρησκεία Κυριακή».

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και 20 καταστηματάρχες και έμποροι και ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Αντίθετα υπέρ της υπουργικής απόφασης παρενέβηκαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο το Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρία Καραμανώφ είχε «παγώσει» προσωρινά την επίμαχη υπουργική απόφαση, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ολομέλειας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά πως "η απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, μίλησε στη ψυχή της ελληνικής αγοράς & δικαίωσε τις θέσεις της ΕΣΕΕ, υπέρ της μικρομεσαίας εμπορικής επιχείρησης".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v