Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Κύπριοι και Βούλγαροι έβαλαν «πλάτη» το 2016

Τις δύο βασικές αιτίες για τη μείωση των εισπράξεων το 2016 «φωτογραφίζουν» τα στοιχεία της ΤτΕ. Ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ οι εισπράξεις από Κύπριους και Βούλγαρους επισκέπτες στο περυσινό εννεάμηνο.

Τουρισμός: Κύπριοι και Βούλγαροι έβαλαν «πλάτη» το 2016

Τις βασικές αιτίες για τη μείωση των εισπράξεων από τον τουρισμό το 2016, παρά την αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας, «φωτογραφίζουν» τα οριστικά στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου της χρονιάς που έφυγε. Ταυτόχρονα αποτυπώνονται με ευδιάκριτο τρόπο αρκετές από τις ανακατατάξεις που συντελούνται στο «πελατολόγιο» του ελληνικού τουρισμού.

Σε πρόσφατη μελέτη του το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence) απέδιδε τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων κυρίως στη διεθνή τάση για μείωση της παραμονής των ξένων επισκεπτών, υποβαθμίζοντας την επίδραση που είχαν οι μεγάλες προσφορές που έκαναν οι Έλληνες ξενοδόχοι πέρυσι, προκειμένου να αναθερμάνουν τη ζήτηση και τις κρατήσεις.

Τα στοιχεία της ΤτΕ, ωστόσο, δείχνουν πως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Έτσι, το 1 δισ. ευρώ λιγότερες εισπράξεις του περυσινού εννεαμήνου προήλθαν από δύο αιτίες:

- Τη μείωση της διάρκειας παραμονής των ξένων τουριστών κατά 4,9% αλλά και

- τη μείωση της μέσης δαπάνης ανά διανυκτέρευση κατά 8,8%.

Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν κατά 13,2% τα χρήματα που ξοδεύουν σε κάθε ταξίδι τους στην Ελλάδα οι ξένοι που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Η εξέλιξη των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε σχέση με τον λόγο του ταξιδιού προσφέρει ένα ακόμα ενδιαφέρον «εύρημα», στο οποίο μάλλον δεν έχει αποδοθεί ιδιαίτερη σημασία μέχρι σήμερα.

Έτσι, σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από επισκέπτες που ήρθαν στη χώρα μας για προσωπικούς λόγους σημείωσαν μείωση 8,4%, στα ταξίδια αναψυχής καταγράφηκε πτώση 7,1% ενώ στα ταξίδια για λόγους υγείας, οι εισπράξεις υποχώρησαν 13% στο εννεάμηνο πέρυσι.

Σε μία και μόνη κατηγορία καταγράφηκε αύξηση ταξιδιωτικών εισπράξεων και μάλιστα σε ποσοστό 30% σε σύγκριση με το 2015. Αφορά στα ταξίδια που έγιναν με σκοπό την «επίσκεψη σε οικογένεια». Σύμφωνα με παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς, σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα ταξίδια που κάνουν στην Ελλάδα αρκετοί Έλληνες οι οποίοι μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια σε άλλες χώρες όπου και ζουν πλέον μόνιμα. Έτσι, καταγράφονται ως «μη κάτοικοι» Ελλάδας. Εκτίμηση η οποία μένει να επαληθευτεί (ή όχι) από πρόσθετα στοιχεία.

Τα στοιχεία διανυκτερεύσεων την ίδια στιγμή «φωτογραφίζουν» εκείνους τους τουρίστες που έβαλαν περισσότερο πλάτη στον ελληνικό τουρισμό το 2016. Έτσι, οι Κύπριοι βοήθησαν τα μέγιστα καθώς αύξησαν 28,8% τις διανυκτερεύσεις τους σε σύγκριση με το 2016. Από κοντά και οι Σουηδοί, που κατέγραψαν αύξηση διανυκτερεύσεων 12,6% όπως και οι Βούλγαροι, που «μέτρησαν» 14,5% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2015.

Τα μεγέθη που προαναφέραμε μεταφράστηκαν για τον ελληνικό τουρισμό σε 50 εκατ. ευρώ περισσότερες εισπράξεις από Κύπριους επισκέπτες και 80 εκατ. ευρώ περισσότερες εισπράξεις από Βούλγαρους τουρίστες.

*Ο πίνακας με τα βασικά μεγέθη ταξιδιωτικών εισπράξεων και ο πίνακας με τις διανυκτερεύσεις στην Ελλάδα δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v