Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλεβάρη η πλήρης εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Τροπολογία δίνει παράταση στην εφαρμογή της κάρτας σίτισης και του πιλοτικού προγράμματος ΚΕΑ. Γιατί οι δανειστές ανοίγουν θέμα χρηματοδότησης για το 2018.

Φλεβάρη η πλήρης εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

Για τον Φεβρουάριο μετατίθεται η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όπως προκύπτει από τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με αυτή, παρατείνεται για ένα μήνα το πρόγραμμα επιδότησης Σίτισης, που υλοποιείται μέσω προπληρωμένης κάρτας, με κόστος 13,5 εκατ. ευρώ.

Η παράταση πρόκειται να καλύψει το χρονικό διάστημα μέχρι την ενεργοποίηση του πανελλαδικού προγράμματος για το ΚΕΑ και αφορά στους δικαιούχους που δεν κατοικούν στους 30 δήμους της πιλοτικής του εφαρμογής, η οποία επίσης παρατείνεται για το ίδιο διάστημα. Με την ίδια τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τους ορκωτούς λογιστές και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, δίνεται παράταση λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, με δαπάνη που ανέρχεται στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στον αέρα βρίσκεται εκ νέου η χρηματοδότηση του ΚΕΑ για το 2018, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κατά την τελευταία επίσκεψή τους στην Ελλάδα, έθεσαν θέμα μεγαλύτερων περικοπών σε συγκεκριμένα προνοιακά επιδόματα, προσθέτοντας ένα ακόμη πρόσκομμα στην ούτως ή άλλως δύσκολη διαδικασία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Η υπαναχώρηση μάλιστα αυτή προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη αντίδραση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας. Και αυτό γιατί το θέμα είχε “κλείσει” με τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς να έχει προχωρήσει σε δύο “δύσκολες” μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη της οικογένειας και των παιδιών και την αναδιάρθρωση της προνοιακής πολιτικής στον τομέα της αναπηρίας -που πιθανά να κρύβουν παρεμβάσεις σε οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα-, αλλά και σε φοροαπαλλαγές και εξοικονομήσεις της τάξης των 200-210 εκατ. ευρώ.

Πλέον, καθυστέρηση υπάρχει και για την καθολική εφαρμογή του μέτρου κατά το 2017, καθώς όπως προκύπτει από τη χθεσινή τροπολογία, η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει στην καλύτερη περίπτωση εντός του Φεβρουαρίου, με στόχο το ΚΕΑ να καλύψει περίπου 700.000 δικαιούχους που ζουν στο κατώφλι της φτώχειας.

Να σημειωθεί ότι πριν εκδηλωθεί η νέα διαφωνία, οι εκπρόσωποι και των 4 θεσμών είχαν συμφωνήσει με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας σε περικοπές φοροαπαλλαγών και επιδομάτων της τάξης των 207 εκατ. ευρώ. Οι εξοικονομήσεις ήταν για το 2018, στηρίζονταν στις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και αφορούσαν κυρίως την εξοικονόμηση 52 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση της διαδικασίας καταβολής επιδόματος θέρμανσης και 155 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των φοροαπαλλαγών, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Παράλληλα, η συμφωνία προέβλεπε την κατάργηση επιδομάτων κόστους 10 εκατ. ευρώ (για τα έτη 2017-2018) που αλληλοκαλύπτονται από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, καθώς και την εξοικονόμηση επιπλέον 2 εκατ. ευρώ από ένα επίδομα που δίνεται μέσω ΟΑΕΔ για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, κυβέρνηση και δανειστές είχαν συμφωνήσει να διαγράψουν την πρόβλεψη του μνημονίου για ετήσια εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ μέσα από επιδόματα και παροχές πρόνοιας. Όσο για την εφαρμογή του ΚΕΑ σε πανελλαδική εμβέλεια, αυτή θα χρηματοδοτούνταν τόσο κατά το τρέχον έτος, όσο και κατά τα επόμενα, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προκειμένου να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, το υπουργείο Εργασίας είχε δεσμευθεί να “τρέξει” εντός του 2017 την αναδιάρθρωση τόσο των οικογενειακών επιδομάτων όσο και των επιδομάτων αναπηρίας, χωρίς όμως να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δημοσιονομική υποχρέωση.

Να σημειωθεί ότι ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα επεξεργάζεται προτάσεις για τα αναπηρικά επιδόματα, ενώ στην τελευταία έκθεσή της περιγράφει 4 σενάρια για τα οικογενειακά επιδόματα και προτείνει μεταξύ άλλων ενοποίηση του ενιαίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τρίτεκνων/πολύτεκνων, αναναπροσαρμογή προς τα κάτω των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε τα χρήματα που περισσεύουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί. Στο στόχαστρο η Τράπεζα βάζει κυρίως τους τρίτεκνους που ανήκουν στις ανώτερες εισοδηματικές κατηγορίες.

Παρ' όλα αυτά, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται και άλλα σενάρια, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης του προνοιακού χάρτη της χώρας. Κεντρικό δε ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία αναμένεται να διαδραματίσει ο ΟΓΑ, που μετά τη μεταβίβαση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών υπηρεσιών στον ΕΦΚΑ έχει ως νέα αποστολή τη χορήγηση παροχών χρηματοδοτούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είναι τα οικογενειακά επιδόματα και το επίδομα αλληλεγγύης σε ανασφάλιστα υπερήλικα άτομα, καθώς και η χορήγηση, σε ανταποδοτική βάση, παροχών και υπηρεσιών όπως είναι αυτές του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v