Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ψάχνουν partners για θυγατρικές σε Βαλκάνια

Eurobank και Alpha εξετάζουν πώληση πλειοψηφικού πακέτου σε θυγατρικές εξωτερικού. Γιατί είναι ψηλά στη λίστα η Ρουμανία. Οι δεσμεύσεις και οι εναλλακτικές.

Τράπεζες: Ψάχνουν partners για θυγατρικές σε Βαλκάνια

Συνεταίρους για τις θυγατρικές τους σε Ρουμανία ή Κύπρο είναι πιθανόν να αναζητήσουν, τους επόμενους μήνες, Eurobank και Alpha Bank, προκειμένου να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις για τον περιορισμό των διεθνών τους δραστηριοτήτων, τις οποίες έχουν αναλάβει με τα επικαιροποιημένα πλάνα αναδιάρθρωσης.

Παρότι οι δύο τράπεζες δεν έλαβαν νέα κρατική ενίσχυση κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, υποχρεούνται να μειώσουν, έως τις 30 Ιουνίου 2018, το ενεργητικό των δραστηριοτήτων εξωτερικού κάτω από προκαθορισμένα επίπεδα. Πρόκειται για υποχρέωση που έχει παραμείνει από το 2013.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Eurobank έχει πωλήσει τις δραστηριότητές της σε Πολωνία, Τουρκία και Ουκρανία, ενώ η Alpha έχει αποχωρήσει από Ουκρανία, Βουλγαρία, FYROM και ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο και από την αγορά της Σερβίας.

Με δεδομένο ότι με τις παραπάνω κινήσεις δεν επιτυγχάνονται οι δεσμεύσεις μείωσης των διεθνών δραστηριοτήτων, οι δύο τράπεζες, είτε θα προχωρήσουν σε πώληση τουλάχιστον πλειοψηφικού πακέτου μετοχών σε θυγατρικές τους, με ταυτόχρονη εκχώρηση του management, ώστε να μην ενοποιούν, είτε θα μειώσουν οριζόντια την παρουσία τους, με πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων ή άλλων στοιχείων ενεργητικού.

Η Eurobank πρέπει να μειώσει το ενεργητικό των δραστηριοτήτων εξωτερικού, έως τις 30 Ιουνίου 2018, κάτω από τα 8,77 δισ. ευρώ (σ.σ. η δέσμευση αφορά σε στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με τις δραστηριότητες πελατών εκτός Ελλάδας, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία είναι καταχωρισμένα).

Με στοιχεία Σεπτεμβρίου 2016, οι θυγατρικές της τράπεζας σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Κύπρο διέθεταν, αθροιστικά, ενεργητικό 11,4 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογισθεί και η θυγατρική στο Λουξεμβούργο, τα συνολικά assets δραστηριοτήτων εξωτερικού προσεγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ ( 12,96 δισ.).

Η τράπεζα προσανατολίζεται στην πώληση πλειοψηφικού πακέτου της ρουμανικής θυγατρικής της Bancpost, προκειμένου να μειώσει το ενεργητικό των διεθνών της δραστηριοτήτων κατά 2,85 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό έχει ήδη προσλάβει τις HSBC και Mediobanca ως συμβούλους.

Η τοπική τραπεζική αγορά αποτελεί την πλέον υποσχόμενη στα Βαλκάνια καθώς η οικονομία αναπτύσσεται πλέον με ικανοποιητικούς ρυθμούς, το ποσοστό ιδιωτικού χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ χαμηλό, ενώ το ποσοστό των Ρουμάνων κάτω των 30 ετών είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Επιπρόσθετα, η αυστηρή πολιτική της τοπικής κεντρικής τράπεζας έχει οδηγήσει στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων, με σχηματισμό ιδιαίτερα υψηλών προβλέψεων.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον σε ενδεχόμενη πώληση πλειοψηφικού πακέτου της Bancpost. Η τελευταία είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου καθαρά δάνεια 1,69 δισ. ευρώ, καταθέσεις 1,88 δισ. ευρώ, λειτουργικά έσοδα 32,4 εκατ. ευρώ και λειτουργικά έξοδα 24,2 εκατ. Διατηρεί δίκτυο 147 καταστημάτων και 8 επιχειρηματικά κέντρα.

Τέλος, η Eurobank ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει και στην πώληση μεμονωμένων assets, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο μείωσης των διεθνών δραστηριοτήτων κάτω από τα 8,8 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank

Από την πλευρά της, η Alpha Bank, για να υλοποιήσει τη δέσμευση περιορισμού των διεθνών δραστηριοτήτων ως τις 30 Ιουνίου του 2018 θα πρέπει είτε να πωλήσει ποσοστό σε μία από τις θυγατρικές της σε Ρουμανία, Κύπρο, είτε να προχωρήσει στην πώληση χαρτοφυλακίων.

Η θυγατρική στην Κύπρο είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου μικτά δάνεια 5,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 1,86 δισ. ευρώ, λειτουργικά έσοδα 120 εκατ. και λειτουργικά έξοδα 38,8 εκατ. ευρώ, με προβλέψεις 88,8 εκατ. ευρώ. Διαθέτει 22 καταστήματα και 648 εργαζόμενους. Σαφώς μικρότερη είναι η θυγατρική στη Ρουμανία, αλλά η τοπική αγορά διαθέτει ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης.

Τέλος, η Alpha βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης της σερβικής θυγατρικής της Alpha Bank Srbija, με την τοπική AIK Banka να έχει καταθέσει την καλύτερη προσφορά.

Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το επόμενο διάστημα και θα οδηγήσει στην αποεπένδυση της Alpha από την αγορά της Σερβίας μετά από 15 χρόνια παρουσίας, χωρίς επίδραση στην κεφαλαιακή επάρκεια της μητρικής.

H Alpha Bank Srbija έχει ενεργητικό 76.5 δισ. δηνάρια και μερίδιο αγοράς 2,5%, αποτελώντας τη 14η μεγαλύτερη τράπεζα της Σερβίας. Διαθέτει δίκτυο με 67 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v