Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Το τρίπτυχο για επιστροφή στην ανάπτυξη

Η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Aναγκαία η στροφή της οικονομικής πολιτικής σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Καραβίας: Το τρίπτυχο για επιστροφή στην ανάπτυξη

«Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και οφείλουμε να πιστεύουμε ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υπάρχουν και πολλά που έχουν μείνει για να επιτευχθούν, καθώς πολλές οικονομικές ανισορροπίες έχουν ήδη διορθωθεί. Ωστόσο, όταν παραμένουν εκκρεμότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό κοστίζει στην οικονομία και επιβαρύνει τις προοπτικές ανάπτυξης. Και τελικά η προσπάθεια γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη».

Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην πρόβλεψή του για επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη το 2017 με ρυθμό κοντά στο 2,5%.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι απαραίτητες τρεις προϋποθέσεις.

«Η πρώτη προϋπόθεση είναι, βεβαίως, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. Όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια, η καθυστέρηση έχει μεγαλύτερο κόστος από το όφελος που επιδιώκουμε κάθε φορά, παρατείνοντας τη διαβούλευση με τους εταίρους. Η δεύτερη προϋπόθεση της ανάπτυξης πρέπει να αποτυπώνεται στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής. Η μετατόπιση του σε μια πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι πλέον απαραίτητη έστω και αν αυτή συνεπάγεται μια φαινομενικά μικρότερη στήριξη ορισμένων κοινωνικών ομάδων.

Ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους. Η τρίτη προϋπόθεση επιστροφής σε ανάπτυξη αφορά το τραπεζικό σύστημα. Οι ελληνικές τράπεζες σηκώνουν το βάρος ενός δυσβάσταχτου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληροδότησε η κρίση. Έχουμε δεσμευθεί έναντι των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για συγκεκριμένους στόχους μείωσης αυτού του αποθέματος», υπογράμμισε.

Για το θέμα των κόκκινων δανείων υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχουν μαγικές ή οριζόντιες λύσεις. Οφείλουμε να κινηθούμε με σαφή σχεδιασμό, εφαρμόζοντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις ανά περίπτωση. Με αναδιαρθρώσεις αλλά και ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων κατά προτίμηση με συναινετικό τρόπο, μερική άφεση χρέους όπου είναι απαραίτητη και δικαιολογείται, αλλά και πωλήσεις χαρτοφυλακίων σε τρίτους», σημειώνει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v