Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Ανοδο παραγωγής βλέπει φέτος η αγορά

Γιατί τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς προβλέπουν για το 2017 νέα αύξηση παραγωγής. Οι εξελίξεις στα συμβόλαια οχημάτων και υγείας. Ο «ανταγωνισμός» με τις τραπεζικές καταθέσεις και η έμφαση στα προϊόντα bancassurance.

Ασφαλιστικές: Ανοδο παραγωγής βλέπει φέτος η αγορά

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η ασφαλιστική παραγωγή το 2017 θα αυξηθεί έναντι της αντίστοιχης περυσινής εκφράζει η πλειονότητα των στελεχών της αγοράς, θεωρώντας πως όλοι οι λόγοι που τη «σήκωσαν» κατά περίπου 5% μέσα στο 2016 εξακολουθούν να ισχύουν.

Με βάση τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η παραγωγή του ενδεκαμήνου του 2016 αυξήθηκε κατά 3,7% (κατά το πρώτο μισό του έτους κατέγραφε πτώση), με τις εκτιμήσεις να μιλούν περίπου για ένα +5% στο σύνολο της χρονιάς.

«Δεν μιλάμε για κάτι το σημαντικό, αν συνυπολογίσει κάποιος πως το 2015, με το οποίο συγκρίθηκε η περυσινή χρονιά, ήταν ένα έτος τριών εκλογικών αναμετρήσεων και επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων», δηλώνει στο Euro2day.gr στέλεχος της αγοράς, που δεν κρύβει την αισιοδοξία του για νέα βελτίωση μέσα στο 2017.

Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους αναμένεται διεύρυνση της ασφαλιστικής παραγωγής είναι:

• Οι εκτιμήσεις για συνεχιζόμενη αύξηση των συμβολαίων υγείας σε συνδυασμό με την ελαφρά ανοδική τάση που επικρατεί στα τιμολόγια του κλάδου (επίσης, σταδιακή στροφή από τα ισόβια στα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια).

• Η πτώση των τιμολογίων στον κλάδο οχημάτων φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και κάποιες ανατιμήσεις από ορισμένες εταιρείες που «το… είχαν τερματίσει», ή σε κάποιες επιμέρους κατηγορίες συμβολαίων. Ο αριθμός των συμβολαίων αναμένεται να διατηρηθεί περίπου σταθερός, ή να κυμανθεί ελαφρά ανοδικά, καθώς -αργότερα ή γρηγορότερα- η περιβόητη λίστα της ΓΓΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα θα ολοκληρωθεί και θα δημοσιευθεί. Να σημειωθεί πως στο ενδεκάμηνο του 2016 η παραγωγή του κλάδου οχημάτων είχε καταγράψει πτώση 10,2%, ποσοστό που δεν προβλέπεται να επαναληφθεί φέτος.

• Η αναμενόμενη διακύμανση των τραπεζικών επιτοκίων στα ίδια χαμηλά, ή και σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, θα μπορούσε ως ένα βαθμό να τονώσει τη ζήτηση για επενδυτικά-ασφαλιστικά προγράμματα που προσφέρουν ελάχιστη ετήσια απόδοση άνω του 1%, σε μια περίοδο όπου οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την αδυναμία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης να προσφέρει ικανοποιητικές συντάξεις (το πιθανότερο είναι πως θα δούμε νέα μείωση συντάξεων, ίσως και μέσα στο 2017).

• Ιδίως σε περιόδους που η αβεβαιότητα συνεχίζεται, ένα μέρος των πελατών μετατρέπει μέρος των καταθέσεών του σε ασφαλιστικά-επενδυτικά προϊόντα, πιστεύοντας πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφύγει ένα ενδεχόμενο bail in. Επίσης, ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν έναντι καταβολής «παλαιού χρήματος» προϊόντα που επενδύουν σε τίτλους του εξωτερικού, άρα οι πελάτες αυτοί είναι εξασφαλισμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο ενός Grexit.

• Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για αύξηση της προσφοράς προϊόντων bancassurance, σε μια περίοδο ανυπαρξίας χορηγήσεων.

Συνολικότερα πάντως, το 2017 αναμένεται να είναι μια χρονιά όπου τα ασφαλιστικά δίκτυα θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές τους για την προσέλκυση παραγωγής, καθώς:

α) Λόγω του «νόμου Κατρούγκαλου», χρειάζονται πολύ περισσότερες εργασίες για να διατηρήσουν το εισόδημά τους στα ίδια επίπεδα.

β) Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ολοένα και περισσότερο τα πολύ περιορισμένα όρια των κοινωνικών παροχών στους τομείς της υγείας και της σύνταξης.

γ) Οι πολύ μειωμένες προμήθειες των ασφαλιστών από τα συμβόλαια οχημάτων τούς ωθεί στην εντονότερη δραστηριοποίηση σε νέες κατηγορίες ασφαλιστικών συμβολαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v