Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Ασφαλιστική: Επαναδιαπραγμάτευση της πώλησης ζητά ο ΥΠΟΙΚ

Η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην DG Comp για την επανεξέταση της δέσμευσης της ΕΤΕ και γιατί θα κάνει δύσκολα πίσω η διεύθυνση ανταγωνισμού. To data room και τα χρονοδιαγράμματα.

Εθνική Ασφαλιστική: Επαναδιαπραγμάτευση της πώλησης ζητά ο ΥΠΟΙΚ

Επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζητώντας την επαναδιαπραγμάτευση της δέσμευσης που έχει αναλάβει η Εθνική Τράπεζα για την πώληση τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η επιστολή επισημαίνει τις δυσανάλογα επαχθείς δεσμεύσεις της Εθνικής σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά και τα σημαντικά βήματα που έχει διενεργήσει η τράπεζα ως προς την επίτευξη των δεσμεύσεων του πλάνου αναδιάρθρωσης.

Η πώληση της Finansbank και δευτερευόντως της βουλγαρικής θυγατρικής UBB, των Αστήρ Παλάς και NBGI Private equity επέτρεψαν στην Εθνική να εξοφλήσει πρόωρα τα CoCos που είχε καλύψει το ΤΧΣ, αποπληρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής βοήθειας που έλαβε στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση.

Με δεδομένο, πάντως, ότι τα παραπάνω επιχειρήματα αναπτύχθηκαν στην DG Comp τους προηγούμενους μήνες και από τη διοίκηση της ΕΤΕ, χωρίς αποτελέσματα, η επιστολή του ΥΠΟΙΚ θεωρείται ως κίνηση τακτικής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η απάντηση της DG Comp αναμένεται τις επόμενες ημέρες, με την αγορά να προεξοφλεί ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά στην υλοποίηση της δέσμευσης πώλησης τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία δεν σταματά. Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, στις 18 Ιανουαρίου άνοιξε το data room για τους έξι ενδιαφερόμενους που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Ο όγκος των πληροφοριών και ο αριθμός των ενδιαφερομένων είναι μεγάλος και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσβασης στα οικονομικά στοιχεία.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v