Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυξήθηκαν κατά 2,9 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Δεκέμβρη

Στα 121,38 δισ. από 124,8 δισ. διαμορφώθηκαν τον Δεκέμβριο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες. Η αυξηση προκύπτει γιατί δεν προσμετρώνται πλέον τα ποσά από ΤπΔ και ΤΕΚΕ (6,3 δισ. ευρώ).

Αυξήθηκαν κατά 2,9 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Δεκέμβρη

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες εμφανίζουν πτώση το Δεκέμβριο, ωστόσο αυτή αποδίδεται σε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των στατιστικών στοιχείων.

Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμφανίζονται να υποχώρησαν κατά 3,42 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 2,7% σε μηνιαία βάση, σε 121,38 δισ. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Ιούλιο του 2003. Αντίθετα, τον Νοέμβριο είχαν σημειώσει άνοδο κατά 170 εκατ. ευρώ, σε 124,8 δισ.

Ωστόσο ξεκινώντας από το Δεκέμβριο, η Τράπεζα της Ελλάδος σταμάτησε να συνυπολογίζει ως καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, τις καταθέσεις 4,2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και 2,1 δισ. ευρώ στο ΤΕΚΕ (συνολικά δηλαδή 6,3 δισ.). 

Η αλλαγή προέκυψε αφότου η ΕΛΣΤΑΤ διαφοροποίησε την σχετική κατηγοριοποίηση και θεωρεί πλέον τα δύο ταμεία κομμάτι του ευρύτερου κυβερνητικού τομέα.

Τους τελευταίους μήνες οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν περιορισμένες εισροές καταθέσεων μετά την εξασφάλιση της τρίτης διάσωσης και παραμένουν εξαρτημένες από την κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ για να καλύψουν τα χρηματοδοτικά τους κενά. Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2016, ο τραπεζικός τομέας είχε εκροές καταθέσεων 42 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v