Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: ΡΑΕ, ρύποι και ΔΕΗ καθορίζουν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Πώς θα κινηθούν στις σημερινές δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΛΑΓΗΕ, προμηθευτές και βιομηχανίες. Τρεις οι παράγοντες που θα καθορίσουν τα «χτυπήματα». Το άγρυπνο μάτι... της ΔΕΗ.

Ενέργεια: ΡΑΕ, ρύποι και ΔΕΗ καθορίζουν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Τρεις παράγοντες αναμένεται να καθορίσουν τη συμπεριφορά των προμηθευτών ρεύματος και των βιομηχανιών στη δεύτερη δημοπρασία προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), ποσότητας 145 MWh/h, που πραγματοποιείται σήμερα από τον ΛΑΓΗΕ στις 12 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr γνώστες της αγοράς, ο πρώτος παράγοντας είναι η επικείμενη απόφαση της ΡΑΕ επί της εισήγησης του ΛΑΓΗΕ για την επιβολή περιορισμών ως προς τις ποσότητες προϊόντων που θα χρησιμοποιούν οι κάτοχοί τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Λειτουργός διαπίστωσε από τον προηγούμενο διαγωνισμό του Οκτωβρίου πως συμμετέχοντες σε αυτόν αγόρασαν μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που χρειάζονται, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό (ΗΕΠ). Το αποτέλεσμα είναι να παρακρατούνται μεγαβατώρες από άλλους προμηθευτές που πραγματικά τις έχουν ανάγκη, αλλά και να στερείται ρευστότητας η δευτερογενής αγοράς.

Συνεπώς η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ, που έδωσε στη δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, με απλά λόγια προτείνει να μπει ένα όριο το οποίο θα αποτρέπει εκείνους που αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων συγκριτικά με αυτές που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Οι περιορισμοί αυτοί μεταφράζονται στη θέσπιση ενός ανεκτού ορίου (10%) επιπλέον ζήτησης από την ελάχιστη ημερησία που διαμορφώνεται σε διάστημα ενός μήνα, καθώς και μιας πρόσθετης χρέωσης.

Ο ΛΑΓΗΕ ζητά οι περιορισμοί αυτοί, που αφήνουν εκτός τις εξαγωγές ρεύματος, να ισχύσουν από την 1η Μαρτίου, ενώ η προθεσμία για τη διαβούλευση που έχει θέσει η ΡΑΕ είναι η 10η Φεβρουαρίου.

Ο δεύτερος παράγοντας που θα καθορίσει τη συμπεριφορά των “παικτών” στη σημερινή δημοπρασία είναι, σύμφωνα με τους ίδιους γνώστες της αγοράς, η επικείμενη αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών. Αυτή πρόκειται να γίνει τον Ιούνιο και θα λαμβάνει υπόψη της τη μείωση του κόστους ρύπων.

Ο τρίτος παράγοντας έχει να κάνει με τις βιομηχανίες που συμμετέχουν στις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Οι βιομηχανίες, σε γενικές γραμμές, κινούνται συντηρητικά. Αναμένουν, όμως, τη στάση της ΔΕΗ απέναντι στα αιτήματα που έχουν αποστείλει στην επιχείρηση για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι προτάσεις των μεγάλων καταναλωτών έχουν φτάσει στη ΔΕΗ, μετά τις νέες συμβάσεις της εταιρίας με την Αλουμίνιον της Ελλάδος και τη ΛΑΡΚΟ. Πηγές των ενεργοβόρων βιομηχανιών σημειώνουν στο Euro2day.gr ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ για την ώρα συμφέρουν περισσότερο σε σχέση με τα ΝΟΜΕ, προσθέτοντας σε αυτή τη διαπίστωσή τους και την ασφάλεια και σταθερότητα που τους προσφέρει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Ωστόσο, αναμένουν τις απαντήσεις από την εταιρία ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για συμβάσεις «τύπου ΑτΕ και ΛΑΡΚΟ».

Στον αντίποδα η ΔΕΗ, όπως σημειώνουν στελέχη της στο Euro2day,.gr, “θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξη κι αυτής της δημοπρασίας, αναμένοντας να επιβεβαιωθούν για μία ακόμη φορά οι καταγγελίες της περί ζημίας της επιχείρησης με τις τιμές που έχουν οριστεί για τις δημοπρασίες καθώς και περί κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος της”.

Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου για ποσότητες 460 Mwh/h προσφορές υπέβαλαν 11 εταιρίες, με τιμές οι οποίες κυμάνθηκαν από τα 37,37 ευρώ ανά MWh/h έως και τα 37,5 ευρώ Mwh/h. Οι ποσότητες είχαν απορροφηθεί όλες, με εύρος από 1 Mwh/h έως 108 Mwh/h. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v