Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέγκλινγκ: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα

Εχει γίνει καλή πρόοδος από τον Αύγουστο του 2015, υποστήριξε. Βοηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα. Πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις.

Ρέγκλινγκ: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα

«Ειδική περίπτωση» χαρακτήρισε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινκ. Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο σημείωσε ότι οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία) είναι όλες το top-5 των κρατών που εφάρμοσαν τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η ανάπτυξη επιταχύνεται και η ανεργία μειώνεται.

Για την Ελλάδα σημείωσε ότι είναι στο μέσο του τρίτου προγράμματος. Η χώρα έκανε πολύ καλή πρόοδο το 2014, επιστρέφοντας σε ανάπτυξη και αποκτώντας πρόσβαση στις αγορές. Από τον Αύγουστο του 2015, προσέθεσε, έχει γίνει καλή πρόοδος στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Εχουμε διαθέσει περίπου 32 δισ. ευρώ έκτοτε, σημείωσε.

Όπως είπε τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται πρόσφατα αποτελούν ένα ακόμα δείγμα χρηματοοικονομικής αλληλεγγύης.

Δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα

Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι "εργαζόμαστε άκοπα για να πετύχουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με το ΔΝΤ".

Επισήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνίες με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο του 2015, και γι΄ αυτό υπάρχει καθυστέρηση των εκταμιεύσεων. Σημείωσε, πάντως, ότι πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά πάντα καταλήγαμε σε συμφωνίες.

Τόνισε δε ότι σε περίπτωση που τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα τέταρτο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί Grexit, είπε ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν έξοδο κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ και τόνισε ότι κανείς δεν προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v