Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση ΑΕΠ 1% με 1,5% βλέπει για Ελλάδα η PwC

Γιατί η ελεγκτική εταιρεία εκτιμά ως πιθανότερο σενάριο την «ήπια» ανάπτυξη για φέτος. Στα 20 δισ. αναμένονται φέτος οι συνολικές επενδύσεις. Δεν αρκούν για υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Αύξηση ΑΕΠ 1% με 1,5% βλέπει για Ελλάδα η PwC

Συντηρητική ως προς τις εκτιμήσεις της για το πόσο θα μεγεθυνθεί φέτος η εγχώρια οικονομία εμφανίζεται η PricewaterhouseCoopers (PwC), σημειώνοντας ως πιθανότερο σενάριο το Ακαθάριστο Εθνικό Προιόν (ΑΕΠ) να αυξηθεί φέτος μόλις κατά 1 με 1,5%, έναντι επίσημων προβλέψεων 2,5 με 2,7%.

Παρουσιάζοντας την μελέτη για τις «εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα» κατά τη διάρκεια του 2016, η μεγαλύτερη, διεθνώς, ελεγκτική εταιρεία διατύπωσε την εκτίμηση ότι πιθανότητα σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης φέτος είναι χαμηλή.

Πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την PwC, είναι το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1% με 1,5%, καθώς οι κύριοι οικονομικοί οδηγοί της ανάπτυξης παραμένουν ασθενείς.

Το επίπεδο των συνολικών επενδύσεων κατά την περσινή χρονιά σταθεροποιήθηκε σε περίπου 20 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 12,4% του ΑΕΠ. Σε αντίστοιχα επίπεδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί και φέτος ο λόγος επενδύσεων προς ΑΕΠ λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της αργής πορείας μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι ως το 2008 το ποσοστό των συνολικών επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ κινούνταν σε επίπεδα πέριξ του 30%, ενώ ο μέσος όρος στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε ανέρχεται, τα τελευταία χρόνια, σε περίπου 21% με 23%.

Παρά την αύξηση των επενδύσεων το 2016, η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είναι συμβατά με σημαντική και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση σημειώνει η ελεγκτική εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης αλλά το διαθέσιμο εισόδημα συμπιέζεται από την υψηλή φορολογία. Σημειώνεται ότι από το 2008 τα επίπεδα της κατανάλωσης έχουν μειωθεί κατά περίπου 40 δισ. ευρώ.

Τα δομικά προβλήματα του Κράτους παρέμειναν και το 2016, ενώ η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλεί έξαρση της αβεβαιότητας που αποτυπώνεται στη διαφορά αποδόσεων (περίπου 6,3%) μεταξύ των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων με τα Ισπανικά, Ιταλικά και ιρλανδικά. Ακόμη και η διαφορά με το πορτογαλικό 10ετές διαμορφώνεται στο 3,5%.

Η Ελλάδα δεν έπιασε ούτε το 2016 το στόχο ιδιωτικοποιήσεων καθώς τα σχετικά έσοδα ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,3 δισ. ευρώ σύμφωνα με το αναθεωρημένο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η απόκλιση των επιδόσεων έναντι των στόχων παραμένει διαχρονική. Από το 2011 ως το 2016 τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ανήλθαν σε 3,4 δισ. ευρώ με πιο αποδοτικές χρονιές το 2011 (1,16 δισ. ευρώ) και το 2013 (1,04 δισ. ευρώ). 

Για τη φετινή χρονιά κομβικής σημασίας είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την κοινοπραξία Fraport καθώς θα εισπραχθούν 1,2 δισ. ευρώ.

Εφόσον εισπραχθούν και 300 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό ( σ.σ προχωρά η προετοιμασία της συμφωνίας για την αξιοποίησή του) καθώς και τα 320 εκατ. ευρώ από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 1,7 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v