Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Χαμηλές πτήσεις» πέρσι σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Στα 4,4 δισ. η συνολική αξία των deals στη χώρα, με τα 2,75 δισ. να οφείλονται στην Finansbank. «Ζωντάνεψαν» την αγορά σε σχέση με το 2015 οι πωλήσεις non core assets από τις τράπεζες. Τι αναμένεται για φέτος.

«Χαμηλές πτήσεις» πέρσι σε εξαγορές και συγχωνεύσεις

Άλλο ένα έτος χαμηλής δραστηριότητας σε εξαγορές και συγχωνεύσεις κατέγραψε η εγχώρια επιχειρηματική αγορά καθώς το 2016 η εκτιμώμενη αξία των deals ανήλθε σε 4,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων όμως τα 2,75 δισ. ευρώ αφορούν στην πώληση της Finansbank από την Εθνική.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της PwC «Εξαγορές και Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2016», κατά την διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν 38 Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ) αξίας €4,4 δισ., περίπου τριπλάσιες σε σχέση με το 2015. Οι εκδόσεις διεθνών διαπραγματεύσιμων εταιρικών ομολόγων άγγιξαν την ίδια στιγμή τα 1,6 δισ. ευρώ.

Το 75%, όμως, των 4,4 δισ. ευρώ προήλθε από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων τραπεζών με τη συναλλαγή της Finansbank (αξία συναλλαγής 2,75 δισ. ευρώ) να κυριαρχεί. Ακολουθούν οι πώληση των Αστήρ Παλάς και της NBGI (Εθνική), της Eurolife (Eurobank) και της ΑΤΕ Ασφαλιστική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρώτη πεντάδα βάσει της αξίας των συναλλαγών από τις μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες βρίσκεται μόνο η εξαγορά του 51% του ΟΛΠ από την Cosco έναντι 280,5 εκατ. ευρώ.

Η συνολική αξία των συναλλαγών αυξήθηκε σημαντικά κατά 230% σε σχέση με το 2015, κυρίως λόγω της ρευστοποίησης των non-core assets των συστημικών τραπεζών, με την μέση αξία των συναλλαγών να έχει αυξηθεί κατά 152%.

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner Head of Deals της PwC σχολίασε:

«Η αγορά εξακολουθεί να παραμένει πολύ ρηχή και η έξοδος από την ύφεση δεν είναι ακόμη ορατή. Το οικονομικό κλίμα διαφαίνεται αβέβαιο και για το 2017 και η Ελληνική Οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης σε όρους ΑΕΠ. Θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση το 2018 υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής των περιφερειακών αεροδρομίων και η συνέχιση της αποεπένδυσης των τραπεζών, θα καθορίσουν το επίπεδο συναλλαγών για το 2017, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν σημαντικά τα αντίστοιχα μεγέθη του 2016».

Ο Μάριος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC δήλωσε:

«Η αποεπένδυση των τραπεζών από τις περιφερειακές δραστηριότητες τους και η συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων διαμόρφωσαν σχεδόν πλήρως την αγορά Ε&Σ το 2016. Η φυσική διαδικασία εξαγορών στην Ελλάδα είναι πολύ μικρή αντανακλώντας το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα».

Επιπλέον, η μελέτη συνοψίζει τις 20 μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, των οποίων η συνολική αξία ανήλθε σε €293 δισ. Από αυτές, το 35,7% αφορούσαν τον κλάδο της τηλεπικοινωνίας, ΜΜΕ και τεχνολογίας, 21,7% αφορούσαν την βιομηχανία, 16,7% τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, 8,9% τον φαρμακευτικό κλάδο, ενώ ένα 5,6% αφορούσε την ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v