Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΟΜΕ: Νέες γκρίνιες για τη δημοπρασία-θρίλερ

Ήρων, Elpedison και Protergia πήραν τις μεγαλύτερες ποσότητες των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας. Έκπληξη από τον ΟΤΕ. Εκτός των ΝΟΜΕ τα ΕΛΤΑ. Νέα βέλη από τη ΔΕΗ.

ΝΟΜΕ: Νέες γκρίνιες για τη δημοπρασία-θρίλερ

Τους “παίκτες” που κέρδισαν στην τελευταία δημοπρασία των προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας αποκαλύπτει το “Euro2day.gr”, κι ενώ την ίδια στιγμή η ΔΕΗ στρέφει εκ νέου βέλη... κατά των ΝΟΜΕ υπαινισσόμενη τη ζημία που υφίσταται από τις διαμορφωθείσες τιμές.

Ειδικότερα, τις ποσότητες των 145 MWh/h που “χτύπησαν” επί πέντε ώρες 14 συμμετέχοντες εναλλακτικοί προμηθευτές και έμποροι, απέκτησαν 12 εξ αυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, είναι οι τρεις μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτουν και μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου, δηλαδή οι Ήρων (33 MWh/h), Elpedison (31 MWh/h) και Protergia (20 MWh/h). Η εταιρία εμπορίας και προμήθειας Green του ομίλου εταιρειών αδελφών Βασιλειάδη, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Διαχείρισης Αποβλήτων, Ανακύκλωσης, Ενέργειας και Ναυτιλίας, πήρε 16 MWh/h.

Η Watt and Volt απέκτησε 10 MWh/h.

Ο ΟΤΕ πέτυχε ποσότητα 9 MWh/h και υπενθυμίζεται ότι συμμετέχει ως “αυτοπρομηθευόμενος”. Από 6 MWh/h μοιράστηκαν η Volterra, η Energy (ενεργειακός όμιλος Χανδρή) και η KEN του ομίλου Καράτζη.

Η εταιρία trading Volton πήρε 4 MWh/h, η Economic Growth 3 MWh/h, ενώ 1 MWh/h κέρδισε η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. Η ΒΙΕΝΕΡ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν πήρε ποσότητες, όπως και τα ΕΛΤΑ, που έχουν θέσει ως στόχο την προμήθεια ρεύματος.

Το εύρος των τιμών κυμάνθηκε από τα 41,05 έως 41,14 ευρώ ανά MWh/h.

Πάντως, η ΔΕΗ εξαπέλυσε και πάλι πυρά... κατά του ΝΟΜΕ. Με tweet σχολίασε: “Η ΔΕΗ πωλεί στους ανταγωνιστές της προς 41 ευρώ ανά MWh. Η ίδια αγοράζει 80, 90, 130 ευρώ ανά MWh." Κι εννοεί ότι οι τιμές των ΝΟΜΕ είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο διάστημα στη χονδρεμπορική αγορά, από όπου προμηθεύεται ρεύμα. Έτσι, υπαινίσσεται εμμέσως πλην σαφώς τo μέγεθος της ζημίας που της προκαλείται. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ στην παραγωγή ρεύματος διαθέτει το 60% και συνεπώς ως ένα μεγάλο βαθμό οι Οριακές Τιμές του Συστήματος καθορίζονται από τις προσφορές των μονάδων της. Βέβαια, ως προμηθευτής με μερίδιο 90% πληρώνει στην αγορά υψηλότερες τιμές.

Επιπλέον, χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου Athens Energy Forum, χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, σημειώνοντας τη σταδιακή άνοδο του μεριδίου των εναλλακτικών προμηθευτών. Ο ίδιος βέβαια υπογράμμισε πως η ΔΕΗ θα παραμείνει ο κεντρικός πυλώνας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, με μερίδιο που θα διαμορφωθεί στο 50% το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v