Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα... σερβίρονται τα ραβασάκια για τις εισφορές

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ θα αναρτηθεί τελικά το 1 εκατ. ενημερωτικά για την πληρωμή των εισφορών. Από βδομάδα η αποστολή των ειδοποιητηρίων, λόγω έλλειψης... φακέλων. Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι υπηρεσίες του υπερταμείου.

Σήμερα... σερβίρονται τα ραβασάκια για τις εισφορές

Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποφύγουν και νέα καθυστέρηση στην αποστολή του 1,4 εκατ. ειδοποιητηρίων προς ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες επιδίδονται οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Χθες, υπήρξε και νέα αναβολή στην ενημέρωση των ασφαλισμένων ως προς το ύψος των εισφορών που θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς δεν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπερταμείου τα εκκαθαριστικά πληρωμών.

Πλέον, οι αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο εκτιμούν ότι εντός της ημέρας θα αναρτηθούν σχεδόν 1 εκατομμύριο εκκαθαριστικά, που αφορούν αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με μοναδική απασχόληση. Η διαδικασία ωστόσο γίνεται μετ' εμποδίων καθώς το σύστημα έπεσε λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας. Η λειτουργία του αποκαταστάθηκε το μεσημέρι.

Τα υπόλοιπα, που αφορούν ασφαλισμένους με παράλληλες δραστηριότητες, θα αναρτώνται σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις. Όσο για τα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν ταχυδρομικώς, τα πρώτα εκτιμάται ότι θα “φύγουν” πιθανότατα από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς εκτός από τα τεχνικά προβλήματα και τις συνεχείς διασταυρώσεις στοιχείων με δειγματοληπτικούς ελέγχους, υπήρξε καθυστέρηση και στην παραλαβή των φακέλων με το νέο σήμα του ΕΦΚΑ.

Ο μεγαλύτερος φόβος των ιθυνόντων είναι να μην πέσει το σύστημα, καθώς αναμένεται να ανέβουν στοιχεία για τουλάχιστον 1 εκατ. ασφαλισμένους, αλλά και να μη “χτυπήσουν” τα στοιχεία κατά τη διάρκεια των διασταυρώσεων με τις διαφορετικές επαγγελματικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, επιδιώκεται η διενέργεια πολλαπλών δειγματοληπτικών ελέγχων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος λαθών που θα εντείνουν τις αντιδράσεις των αυτοαπασχολούμενων και των ανέργων, αν και σύμφωνα με πληροφορίες από τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουν στον ΕΦΚΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ θα κληθεί να πληρώσει μειωμένες εισφορές σε σχέση με το 2016 (όχι με το προηγούμενο καθεστώς), καθώς εκτιμάται ότι το 85% θα καταβάλλει τις κατώτατες εισφορές, που ανέρχονται σε 86,98 ευρώ, και αφορά όσους αγρότες είχαν καθαρό ετήσιο εισόδημα το 2015 από μηδέν ως και 4.923 ευρώ. Μειώσεις, εκτιμούν στον υπουργείο Εργασίας, θα υπάρξουν και για το 70% με 75% των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΑΕΕ. Για αυτούς, η κατώτατη εισφορά καθορίζεται στα 167,95 ευρώ τον μήνα.

Εφόσον ανοίξει σήμερα η ειδική εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν άμεσα να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας του υπερταμείου (www.efka.gov.gr) για το ποσό των εισφορών Ιανουαρίου που πρέπει να εξοφληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου, αλλά και για τις εισφορές Φεβρουαρίου που θα πρέπει να πληρωθούν έως 31 Μαρτίου.

Η πρόσβαση θα γίνεται με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Εκεί θα υπάρχει και ο 25ψήφιος κωδικός πληρωμής, η οποία θα γίνεται μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος (ΔΙΑΣ), με εντολές πληρωμής ή με άμεση χρέωση λογαριασμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v