Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρικλοποδιά Τόμσεν στο παρά πέντε της συνεδρίασης του ΔΝΤ

(upd) Αμετακίνητος ο σκληρός του ΔΝΤ, ερωτηματικό η στάση Λαγκάρντ. Γιούνκερ σε Τσίπρα: Θα ληφθεί υπόψη η υπεραπόδοση. Για δάκτυλο «τεμπέληδων» μιλούν κύκλοι της Ευρωζώνης.

Τρικλοποδιά Τόμσεν στο παρά πέντε της συνεδρίασης του ΔΝΤ

Μάλτα, ανταπόκριση

Στη συνάντηση του ακραία πλέον σκληροπυρηνικού του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Πέμπτη στο Βερολίνο υπήρξε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr, «κατανόηση» από πλευράς του κ. Σόιμπλε στο γιατί το ΔΝΤ κρατάει σκληρή γραμμή και γιατί δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις θέσεις του.

Βεβαίως αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό αποτελεί τη γραμμή της ομάδας Τόμσεν, καθώς ακόμα η κ. Λαγκάρντ κρατά σιγή ιχθύος, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, την επόμενη εβδομάδα, να βιώσουμε «μια από τα ίδια», που θα αφήνει την όλη διαπραγμάτευση ανοικτή μέχρι τον Ιούλιο: Το ΔΝΤ να δηλώσει ξανά τις γνωστές θέσεις του για χρέος, μέτρα κ.λπ. και να πετάξει το μπαλάκι στην Αθήνα και στους Ευρωπαίους.

Ο «παράγων» Σουλτς

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε δύο όχι τυχαίες παράπλευρες εξελίξεις: Στην ξαφνική άνοδο της δημοτικότητας του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία και στην επιστολή του κ. Γκάμπριελ χθες.

Όπως γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχουν ισχυρότατοι κύκλοι σε Βρυξέλλες και ΕΕ που ακόμα και πριν την παραίτηση του κ. Σουλτς από την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου σχεδίαζαν μεθοδικά την επάνοδό του στη γερμανική πολιτική σκηνή και την... εκτόπιση της κ. Μέρκελ. Αυτό, όπως μαθαίνουμε, συζητήθηκε στη συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον κ. Τόμσεν, με τον τελευταίο να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να πιεστεί να υπογράψει μέχρι τον Ιούνιο (και σαφώς πριν τις γερμανικές εκλογές) συμφωνία που θα περιλαμβάνει απαιτήσεις ως το 2020, η οποία να «φωτογραφίζει» και τέταρτο μνημόνιο.

Βεβαίως η παράμετρος αυτή είναι σαφώς πιο περίπλοκη για τον κ. Σόιμπλε, που πρώτο στόχο έχει την παραμονή του στο υπουργείο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη εξέφρασαν την «ιδέα» ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι πλέον τόσο αναγκαία και ότι από το να αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η ευρωζώνη, καλύτερα να βρεθεί κάποιος άλλος ρόλος για το ΔΝΤ.

Και παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις, το Euro2day.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο ESM έχει εκπονήσει σχέδιο για το ελληνικό πρόγραμμα άνευ του ΔΝΤ, καθώς η ΕΕ θέλει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Η θέση Κομισιόν

Υψηλά ιστάμενος παράγοντας, κληθείς νωρίς σήμερα να σχολιάσει τις εξελίξεις, ανέφερε τα εξής: «Η Ελλάδα έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης και πρόκειται να υπεραποδώσει στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος με εντυπωσιακό πρόσημο (impressive margin). Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα επιτεύγματα, για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει στον δρόμο της ανάκαμψης και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος του ESM».

«Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει την ανάκαμψη να ανακόπτεται. Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει τα τελευταία βήματα για να ολοκληρώσει το conditionality της δεύτερης αξιολόγησης και να δώσει διασφαλίσεις στους εταίρους για βιωσιμότητα των στόχων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η Ελλάδα όμως χρειάζεται και συνεχή υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους για τη βιωσιμότητα του χρέους . Αυτά τα στοιχεία μπορούν να κάνουν το ΔΝΤ να συμμετάσχει, όπως το ίδιο έχει επανειλημμένως πει. Οι πολιτικές και οι δεσμεύσεις που ζητήθηκαν από την Ελλάδα πρέπει να είναι λογικές και βασισμένες πάνω σε πραγματικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των εντυπωσιακών αποδόσεων σε δημοσιονομικό επίπεδο στους στόχους 2015 και 2016».

Τι είπαν Γιούνκερ - Τσίπρας

Την παραπάνω θέση, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr επανέλαβε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο τετ α τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος του πρώτου μέρους της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα. Ο επικεφαλής της Κομισιόν ήταν από τους αξιωματούχους που από το Μάιο του 2015 έσπρωχνε για την εκπόνηση ευρωπαϊκού σχεδίου στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφάσιζε την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα. (Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ).


Η... σολομώντεια λύση

Η Κομισιόν επιμένει ότι τα στοιχεία και οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν πρέπει να παραβλεφθούν. Αντιθέτως πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βάση διαπραγμάτευσης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, ώστε το Ταμείο να σταματήσει τις απαισιόδοξες μεθόδους υπολογισμού του.

Η λύση που προκρίνεται αυτή τη στιγμή, πέρα από το αφορολόγητο, την ενέργεια και την αγορά εργασίας, είναι η νομοθέτηση από πριν των μέτρων του 2019, η φωτογράφιση για τα μέτρα του 2020, η παράγραφος, όπως έχουμε γράψει, που θα υπογραμμίζει ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει να υπεραποδίδει, τα μέτρα δεν θα χρειάζονται, όπως και η υποχώρηση της Γερμανίας για φωτογράφιση επιπλέον μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων σε 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2021. 

Παράλληλα, η Κομισιόν επιδιώκει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στις 10 Φεβρουαρίου.

Τεμπελιάζουν κάποιοι…

Αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μαζί με την Κομισιόν και τον ESM σπρώχνουν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Υψηλά ιστάμενη πηγή του Eurogroup ανέφερε ωστόσο ότι «κάποιοι τεμπελιάζουν και σπρώχνουν τη διαπραγμάτευση για το καλοκαίρι».

«Τεμπέληδες υπάρχουν σε όλες τις πλευρές. Από τον Μάρτιο και μετά, η Ελλάδα δεν θα απασχολεί τα Eurogroup ως έχει αλλά θα είναι μέρος προεκλογικών εκστρατειών, opinion polls και θέσεων, με αποτέλεσμα η τελική λύση να είναι πολύ απρόβλεπτη και επώδυνη. Δεν περιμένουμε εκλογές μόνο στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, αλλά ίσως στην Ιταλία και την Ισπανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v